Sugar Ray Robinson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sugar Ray Robinson
Sugar
FødtWalker Smith
3. mai 1921[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Ailey
Død12. apr. 1989[1][2][4]Rediger på Wikidata (67 år)
Culver City
BeskjeftigelseBokser, filmskuespiller Rediger på Wikidata
Utdannet vedDeWitt Clinton High School
NasjonalitetUSA
GravlagtInglewood Park Cemetery
Høyde180 cm
Aktiv4. okt. 194010. nov. 1965
VektklasseMellomvekt, weltervekt, lettvekt, lett tungvekt
StilOrtodoks stil
Nettsteduten

Walker Smith jr. (født. 3. mai 1921, død 12. april 1989), bedre kjent som Sugar Ray Robinson, var en bokser fra Detroit i delstaten Michigan i USA.

Generelt[rediger | rediger kilde]

Robinson er innehaver av en rekke bokserekorder, inkludert rekorden for å bli verdensmester i samme vektlasse da han vant mellomvekttittelen for 5. gang. Han ble også mester i weltervekt. En rekke boksefans, kritikere, journalister og liknende anser Robinson som historiens aller beste bokser. På 1940-tallet og 1950-tallet frontet Robinson forsiden på Ring Magazine. Han var også i hæren en periode. Robinson la opp så sent som i 1965, i en alder av 44 år. Han er også innlemmet i boksingens Hall of Fame.

Sugar Ray Robinson er et navn velkjent for alle bokseinteresserte. De tre ordene er synonymt med "pound for pound, the greatest boxer of all time" – tidenes største bokser, kilo for kilo.

I tidsepoken da Robinson dominerte var det 3 ganger så mange boksere. Det var halvparten så mange vektklasser og det eksisterte kun en VM-Tittel i hver klasse. Robinson gikk kamper mot samtlige av de beste bokserne i klassene før han fikk VM-kamp, en praksis som ikke eksisterer i dag. I dagens boksing er det ofte nok med en eller to kamper mot topp 10 rangert motstand. Robinson er trolig den aller største bokseren fra sportens gullalder.

Karriere - fakta[rediger | rediger kilde]

 • Avsluttet amatørkarrieren sin som 20 åring med en recliste på 85-0, 68 av seirene kom via KO.
 • Debuterte som proff i 1940.
 • Tapte sin første kamp i 1943, i returmøtet med Jake La Motta. Tapte ikke en eneste kamp igjen før i 1951, da på poeng mot Randy Turpin. Robinson slo Turpin via TKO i 10. runde i returkampen.
 • Vant sin første VM tittel i weltervekt i 1946. Hadde da en recliste på 73-1-1, dvs. flere kamper før han fikk VM kamp enn det de aller fleste boksere har i dag totalt i løpet av en karriere.
 • Vant VM tittelen i Mellomvekt i 1952 (Lett mellomvekt eksisterte ikke i denne perioden) ved å slå Jake La Motta via TKO.
 • Tapte VM-tittelen i mellomvekt til Randy Turpin i 1952 (se over).
 • Utfordret Joey Maxim om VM-tittelen i Lett tungvekt i 1952 (Super Mellomvekt eksisterte ikke i denne perioden), men tapte da han måtte gi seg etter 13. runde pga. heteslag (kampen ble bokset utendørs på en av de varmeste dagene i New Yorks historie). Robinson ledet da på poeng på alle dommerkort. Kampdommeren kollapset pga. varmen allerede i 10. runde. Robinson annonserte at han la opp med en endelig recliste på 131-3-2!
 • Gjorde comeback i 1955 i en alder av 35 år! Vant VM-tittelen i Mellomvekt for 3. gang ved å slå ut Carl «Bobo» Olson i 2. runde.
 • Tapte VM-tittelen til Gene Fullmer i 1957. Vant den tilbake ved å slå ut Fullmer i 5. runde i returmatchen.

Tapte VM-tittelen igjen, denne gang til Carmen Basilio, vant den tilbake igjen i returen.

Fortsatte å bokse på høyt nivå, men vant aldri VM tittelen igjen. Gikk sin siste kamp i 1965. Avsluttet karrieren som startet 25 år tidligere.

 • Recliste: 175-19-6. 1 gang Verdensmester i weltervekt. 5 ganger verdensmester i Mellomvekt. 16 av 19 tap kom etter combacket i 1955.

Viktigste motstandere[rediger | rediger kilde]

I løpet av karrieren sin møtte Robinson 13 boksere som enten hadde vært, var eller senere ble verdensmestre:

«Sugar»[rediger | rediger kilde]

Ray Robinson var dessuten den første bokseren som bruker klengenavnet «Sugar». Alle de andre som har kommet etterpå, Ray Leonard, Ray Seales, Shane Mosley, etc. vil aldri bli husket som «Sugar». Sugar Ray Robinson er den eneste ekte «Sugar». Klengenavnet oppsto da Robinson's boksestil ble beundret av en kjent trener. «That's one sweet fighter you've got there» sa han til Robinsons trener. «Sweet as sugar».

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Sugar-Ray-Robinson, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ a b Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000007803, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ Hrvatska enciklopedija, Hrvatska enciklopedija-ID 53096[Hentet fra Wikidata]
 4. ^ a b Find a Grave, Find a Grave-ID 3831, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]