Sturmbock-Stellung

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det tyske tilbaketoget i vinteren 1944. Sturmbocklinjen ligger i finskekilen i nærheten av Lyngen

Sturmbocklinjen var en tysk forsvarslinje i Nord-Finland. Flankesikringen til Sturmbuck-Stellung gikk nordover inn i Norge, der det ble etablert forsvarsstillinger blant annet ved Joppevárri i Kautokeino, hensikten var å unngå omgåelse av Sturmbocklinjen gjennom Norge.

Anlegget i nærheten av Järämä ( Kilpisjärvi) besto av grøfter, MG og PAK stillinger med observasjonsposter. Stillingene ble utbygd i 1942 av pionerene fra den tyske hæren, ingeniører fra organisasjonen Todt og sovjetiske krigsfanger. Totalt var 3000 menn med på byggingen av forsvarslinjen. Sturmbocklinjen tjente som beskyttelse av havner i det okkuperte Norge.

Sturmbock stilling fra sør-øst

I oktober 1944 var linjen forsvart av 7. Gebirgsjäger-divisjonen med omtrent 12 000 soldater i forbindelse med den finsk-tysk Lapplandskrigen. Etter tilbaketoget av tyske tropper fra Nord-Norge og Petsamo ble Sturmbockposisjonen forlatt i begynnelsen av januar 1945 uten kamp.

Anlegget har blitt restaurert i en lengde på 1200 meter. Det ligger i Järämä museum med kopier av ulike trehytter, skyttergraver og en artilleri-posisjon med en tysk 75-mm anti-tank kanon.