Hopp til innhold

Strekkmerker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Striae atrophicae
Stretch marks near the Navel
Område(r)Dermatologi
Ekstern informasjon
ICD-10-kodeL90.6
ICD-9-kode701.3
DiseasesDB30027
MedlinePlus003287
eMedicinederm/406 
MeSHD057896

Strekkmerker (medisinerspråk: striae eller entall stria) er en form for arrdannelse i huden, som kan sees ved at vevet har avvikende, ofte mere rødlig eller lilla farge, kan være nedsenket i forhold til øvrig hudoverflate og ikke blir brunt, men solbrent. Årsaken er at huden er forstrukket. Merkene kan minskes over tid, men ikke forsvinne helt.

Merkene er ofte en følge av rask økning av hudoverflaten, assosiert med vekst i puberteten, større vektøkning, vanligst ved graviditet, men også bodybuilding som overgår hudens elastisitet. Hormonelle faktorer antas også å spille en rolle, men der gjenstår mye forskning.

Strekkmerker kan forekomme overalt på kroppen, men har hyppigst forekomst over større lagre av underhudsfett. Det vanligste er rundt navlen, bryster (graviditets- eller ammingsstrekk), men også armer, føtter, hofter og bakpartier.

Mange opplever strekkmerker som sjenerende. De utgjør ingen kjent helserisiko, og eventuell behandling vil derfor normalt anses som kosmetisk. Der finnes i dag behandlingsformer, men ingen av disse er 100% sikre med hensyn til resultat.