Streifokkultasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En okkultasjon er en astronomisk begivenhet som inntreffer når et himmellegeme er skjult av et annet himmellegeme som passerer mellom det første legemet og observatøren. En streifokkultasjon er en spesiell type okkultasjon som inntreffer innen en eller to engelske mil fra kanten av okkultasjonens forutsagte bane, referert til som nordlige eller sørlige grense. Innen den smale sonen kan en observatør se stjernen periodevis forsvinne og igjen komme fram etter hvert som månens uregelmessige rand beveger seg forbi stjernen. Dette er kjent som streifokkultasjon. Fra et observasjonelt og vitenskapelig ståsted er "streifene" de mest dynamiske og interessante av måneokkultasjoner.

Den nøyaktige tidtakingen av måneokkultasjoner utføres regelmessig av astronomer og amatørastronomer. Hvis flere observatører med teleskoper og tidtakingsutstyr er posisjonert med jevne mellomrom innen denne sonen, kan hver av dem ta tiden på forsvinninger og tilsynekomster sett fra observatørens sted. Hvis observasjonsstedenes posisjoner måles, kan tidtakingen bli analysert etterpå for å oppnå en meget nøyaktig fastsettelse av månens posisjon relativt til stjernen.

Slike observasjoner er nyttige for å forbedre kunnskap om stjernenes posisjoner og bevegelser. Dessuten kan stjernens forsvinninger og tilsynekomster inntreffe i trinn, og indikere en tidligere uoppdaget nær dobbeltstjerne som ikke kan oppløses ved direkte observasjoner.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]