Strandstuen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Strandstuen
Strandstuen er Hamars eldste bygning og fødestedet til Kirsten Flagstad. Siden 1985 er det et Kirsten Flagstad-museum her.
Kart
Strandstuen
60°47′46″N 11°04′07″Ø

Strandstuen er et hus i Hamar. Den er kjent som et kunstnerhjem ettersom operasangeren Kirsten Flagstad (1895–1962) ble født her i 1895, mens hennes besteforeldre eide huset.

Huset har en kjent historie tilbake til 1840, da Kirsten Flagstads oldefar bosatte seg der. I 1895 bodde foreldrene til Michael Flagstad, Kirstens far, i huset. På dette tidspunktet var Michael og Maja Flagstad så å si etablert i Oslo, hvor de kjøpte eget hus på Vindern i 1902. De bodde likevel en periode hos hans foreldre, mens de fikk sitt andre barn. Flagstad bodde altså aldri i Hamar. Likevel omtalte hun ofte Hamar som «sin by»: «Jeg sier alltid at jeg er fra Hamar – jeg er så stolt av det, jeg føler fremdeles slik at Hamar er min by!»

Huset ligger i Kirkebakken 11, få meter fra Hamar domkirke.

Huset drives i dag som Kirsten Flagstad museum, en del av Domkirkeodden - et av museene i Anno museum (Hedmark fylkesmuseum). Huset er åpent for besøkende i sommersesongen, men kan også besøkes etter avtale resten av året, og brukes som ressurssenter for studenter, lærere og forskere. Museets samlinger består av kostymer, rekvisitter, bilder og gjenstander fra sangerinnens liv på og utenfor operascenen, fotografier og programmer fra et utall oppsetninger, opptak av forestillinger og innspillinger på plate og CD. Museet arrangerer operaaftener, temakvelder og omvisninger.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Norske kunstnerhjem; temanummer av Fortidsvern; nr 3, 2005

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]