Strømsbu skole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Strømsbu skole
LandNorge
TypeBruksskole/Barneskole
Grunnlagt1881
Nedlagt1958
Region/fylkeAgder
KommuneArendal
StedStrømsbu
Beliggenhet

Strømsbu skole var en barneskole i Strømsbu krets i Barbu kommune, senere Arendal kommune

Skolen ble bygget som bruksskole i 1881, da dette var noe som var et krav om et bruk hadde flere enn 30 ansatte. I Strømsbuneset lå Strømsbu Dampsag og Høvleri, og på Ternholmen, et steinkast unna, lå Ternholmen Bruk. Skolen het opprinnelig O.A.Høegh og Hustrus Minde, men byttet navn i 1901 til Strømsbu skole da Barbu ble innlemmet i Arendal kommune.

Axel Herlofsen donerte tomt, og Fru Hendrika Høegh, som var hustru til eier av Ternholmen Bruk, Ole Andreas Høegh, donerte byggematerialer og fikk skolen bygd. Kostnadene kom på 15.766 kr. Opprinnelig var det 3 klasserom og bestyrerbolig. I 1892 fikk skolen en ekstra bevilgning fra Barbu kommune, og sammen med Fru Høeghs legat til vedlikehold og utvidelse ble skolen utvidet med 4 klasserom. Fru Høegh hadde tilgodesett skolen med 8.000 kr i hennes testamente. Senere ble det laget ytterlige 3 klasserom, til totalt 10 klasserom. I starten var det ca 300 elever med omtrent 35 i hver klasse, med undervisning i 2 puljer. Undervisningen varte fra kl 08 til 17. Første bestyrer var Arnt Stensvand.

Skolen ble etterhvert hengene etter i tiden, og i 1958 var det slutt da elevene ble flyttet til den nye Stinta skole. Bygget ble så brukt som ungdomsherberge i flere år, inntil det ble revet på 1980-tallet, og det ble bygget nye boliger der det engang sto.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Sånn var det - Arendal historielag, 2001
  • Aust-Agder fylke igjennom 100 år - AA Fylkesting 1942