Stormklockan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Førstesiden på Stormklockan 28. april 1917.

Stormklockan var en svensk venstresideavis som utkom fra 1908. Det var en omstridt avis, som opp gjennom historien var talerør for ulike organisasjoner.

Stormklockan ble startet i desember 1908 av Stockholm-avdelingen i det svensk socialdemokratiske ungdomsforbundet. «Klockan» kom til å bli talerør for den radikale fløi innen forbundet, og kom snart til å gi navn til denne politiske strømningen; «Stormklockerörelsen». Redaktør var den profilerte Zeth Höglund.

Stormklockan kom ut ved siden av publikasjonen Fram, som var startet av Per-Albin Hansson og var forbundets offisielle avis.

Under den første verdenskrigen kom Stormklockan til å bli talerør for venstresiden i den svenske arbeiderbevegelsen. Under de politiske partistridene i 1924 og 1929 var den organ for Komintern, og kom en tid som dagsavis.[1]

Stormklockan ble fra 1930 igjen organ for ungdomsbevegelsen til Sveriges Kommunistiske Parti, det senere Vänsterpartiet kommunisterna, VPK.

I 1970 skjedde det en splittelse blant Vänsterparti-ungdommen. Ungdomsforbundet brøt med partiet, tok navnet Marxist-Leninistiska Kampförbundet og utga Stormklockan som sin avis. VPK-lojale startet dermed et nytt forbund under navnet Kommunistisk Ungdom. De gjorde også krav på Stormklockan-navnet. Striden ble avgjort i det svenske rettssystemet, som i 1982 ga MLK medhold. Etter rettsavgjørelsen endret KU navnet på sin avis.

I Sverige utkom Kommunistisk ungdom, Stormklockan fra 1972 til 1977 og Stormklockan: tidning för arbetande ungdom i stad och på land fra 1977 til 1982.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Stormklockan», Arbeidernes leksikon bind VI, Arbeidermagasinets forlag (1936)


avisstubbDenne avisrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.