Stengata 6 (Moss)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stengata 6 (Moss)
Beliggenhet
AdresseStengata 6
LandNorge
StrøkVærlesanden
OmrådeØstfold
StedMoss
Historiske fakta
Ferdigstilt1800-tallet
Kart
Kart
Stengata 6
59°25′56″N 10°39′17″Ø
Posisjonskart
Stengata 6 ligger i Østfold
Stengata 6 (Moss)
 
Stengata 6 (Østfold)

Stengata 6 er en eiendom i enden av Stengata i Moss. Huset fundament er bygget i stein, i likhet med de andre byggene i samme gate.

Stengata[rediger | rediger kilde]

Stengata i Moss er en av de første store gate som ble bygget i byen. Det fikk navnet Stengaden først ettersom at det var den første gaten som ble laget av stein i Moss. Tidligere var de aller fleste gatene bygget på jord og grus, det gjorde at gaten ble et slags fin strøk.

Historie[rediger | rediger kilde]

Stengata 6 ble bebodd av Michal Mortensen på 1800 tallet. Den gang hadde huset matrikk nummer 383b. M. Mortensen jobbet som gassarbeider på Moss gassverk som lå rett ved Stengata 2. dette er det eneste norske gassverket som ble annlagd og drevet av kommunal reigning. Huset ble tvangs auksjonert i 1894. Huset ble kalt kråkereiret siden det bodde så mange der. Michal mortensen jobbet som gassarbeider.

Nyere tid[rediger | rediger kilde]

i 2007 ble huset solgt for 6,5 millioner kr. fra Inger Marie Brynildesen til kanalen eiendom Moss AS. i dag blir eiendomen beobodd av Namra Hayat, Shafa Hayat, Monicha Stensønes.

Mennesker[rediger | rediger kilde]

beboere
registreings år beboer
1865 Michael Mortensen
1868 M. Mortensen
1914 Helene Nilsen
2023 Namra Hayat, Shafa Hayat, Monicha Stensønes.

Byggestil[rediger | rediger kilde]

Husets fundament er bygget på en solid grunnmur konstruert av en holdbar bergart som har stått støtt gjennom flere hundre år. Denne grunnmuren sikrer både stabiliteten til huset og beskytter plankene mot fuktighet. Huset er rektangel formet og har peis og to piper som gir god varme som var viktig når huset ble bygd. Plankene på huset er malt i hvit og oransje takstein. Vinduene i huset har små ruter som er delt opp tre mindre kvadrater øverst og tre stående rektangler nederst. Huset har ingen pyntelister eller detaljer på utsiden.