Stempelpumpe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stempelpumpe

En stempelpumpe er en type fortrengningspumpe som består av et stempel, en sylinder, en innløpsventil og en utløpsventil. Væsken som skal pumpes, suges inn i pumpen når stemplet beveger seg slik at volumet øker. Når stemplet så beveger seg motsatt vei, presses væsken ut av sylinderen gjennom en utløpsventil.

Stempelpumper kan være enkeltvirkende eller dobbeltvirkende, avhengig av om de pumper væske i en eller begge retninger[1]Stempelpumper har flere fordeler, som høy virkningsgrad, evne til å håndtere høye trykk og viskøse væsker, og mulighet for å regulere strømningshastigheten ved å endre stempelets hastighet eller slaglengde. Stempelpumper har også noen ulemper, som høy støy, slitasje på deler, behov for ventiler og tetninger, og risiko for kavitasjon og vannhammer.

Stempelpumper har mange anvendelser i ulike industrier, som olje- og gassproduksjon, kjemisk prosessering, vannforsyning, brannbekjempelse, hydraulikk og sprøyting. Noen eksempler på stempelpumper er håndpumper, sykkelpumper, bensinpumper, injeksjonspumper og trykkvaskere.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Rosvold, Knut A. (24. januar 2023). «stempelpumpe». Store norske leksikon (norsk). Besøkt 21. juli 2023.