Stein Gabrielsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Stein Gabrielsen (født 14. januar 1950, død 19. oktober 2009) var en norsk sjømann og motormann. Av en besetning på 30 var Gabrielsen eneste overlevende etter MS «Norse Variant»-forliset 22. mars 1973, om lag klokken 14.

Gabrielsen ble oppdaget nesten 3 døgn etterpå, den 25. mars kl. 09.06. Gabrielsen hadde da oppholdt seg på to ulike redningsflåter i løpet av tre døgn i høy sjø, snøbyger og vind i orkans styrke. Kl. 11.50 ble han hentet opp av MT «Mobile Lube».

At Gabrielsen overlevde kan sannsynligvis tilskrives hans gode fysikk og ferdighet i svømming, flere ganger måtte han svømme etter flåtene han oppholdt seg om bord i.[1] Stein Gabrielsen fortsatte til sjøs etter forliset, men fikk problemer med ettervirkninger og måtte gå i land etter 3 år og arbeidet etter det på land.[2] På 1980-tallet deltok Gabrielsen som menig i Sjøheimevernet, SHV-121.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Lærdom fra barneårene kom ham til hjelp: Som 'sternesvømmer' på laget til Møllergata skole var han sogar blitt Oslo-mester det året han gikk i syvende klasse, samtidig som han var med på å bringe skolen helt til topps blant byens øvrige folkeskoler. Det var brystsvømming som var hans force.», fra Bare én kom tilbake, side 41
  2. ^ Stein Gabrielsen nevner forteller selv om sin sykeavmønstring i NRK-programmet Berre ein kom tilbake

Litteratur[rediger | rediger kilde]