Stein Gabrielsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Stein Gabrielsen
Født14. januar 1950
Død19. oktober 2009 (59 år)
Nasjonalitet Norge

Stein Gabrielsen (født 14. januar 1950, død 19. oktober 2009) var en norsk sjømann og motormann. Av en besetning på 30 var Gabrielsen eneste overlevende etter MS «Norse Variant»-forliset 22. mars 1973, om lag klokken 14.

Gabrielsen ble oppdaget nesten 3 døgn etterpå, den 25. mars kl. 09.06. Gabrielsen hadde da oppholdt seg på to ulike redningsflåter i løpet av tre døgn i høy sjø, snøbyger og vind i orkans styrke. Kl. 11.50 ble han hentet opp av MT «Mobile Lube».

At Gabrielsen overlevde kan sannsynligvis tilskrives hans gode fysikk og ferdighet i svømming, flere ganger måtte han svømme etter flåtene han oppholdt seg om bord i.[1] Stein Gabrielsen fortsatte til sjøs etter forliset, men fikk problemer med ettervirkninger og måtte gå i land etter 3 år og arbeidet etter det på land.[2] På 1980-tallet deltok Gabrielsen som menig i Sjøheimevernet, SHV-121.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Lærdom fra barneårene kom ham til hjelp: Som 'sternesvømmer' på laget til Møllergata skole var han sogar blitt Oslo-mester det året han gikk i syvende klasse, samtidig som han var med på å bringe skolen helt til topps blant byens øvrige folkeskoler. Det var brystsvømming som var hans force.», fra Bare én kom tilbake, side 41
  2. ^ Stein Gabrielsen nevner forteller selv om sin sykeavmønstring i NRK-programmet Berre ein kom tilbake

Litteratur[rediger | rediger kilde]