Steganografi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Det samme bildet vises i hvitt, blått, grønt og rødt lys og avslører skjult nummer.

Steganografi er metode for å skjule en melding i en ny melding eller et fysisk objekt. I datamaskinbehandling nyttes en datamaskinfil, melding, bilde eller video skjult i en annen fil, bilde eller video. Ordet Steganografi kommer fra gresk steganographia, som kombinerer ord steganós (στεγανός), som betyr "dekket eller skjult", og -graphia (γραφή) betyr "å skrive".[1]

Den første registrerte bruker av begrepet var i 1499 med Johannes Trithemius i hans Steganographia, en avhandling om kryptografi og steganografi, forkledd som en bok om magi. Generelt sett skal den skjulte meldingen tilsynelatende være (eller å være en del av) noe annet: bilder, artikler, handlelister, eller noe som dekker teksten. For eksempel kan den skjulte meldingen være usynlig blekk mellom de synlige linjene i et privat brev.

Teknikker[rediger | rediger kilde]

Tyding av koden i steganografi

Fysisk[rediger | rediger kilde]

Steganografi har vært mye brukt i århundrer. Noen eksempler er:[2]

  • Skjulte meldinger på papir skrevet med usynlig blekk.
  • Meldinger skrevet på konvolutter i området som dekkes av frimerker.
Et mikropunktkamera

.

Under og etter andre verdenskrig ble agenter brukte til å sende informasjon i mikrofilm frem og tilbake i for av mikropunkt. Disse var typisk veldig små (mindre enn størrelsen av det punktum som ble produsert av en skrivemaskin), - innebygd i papir og dekket med lim, for eksempel collodion som ble reflekterende og derfor var synlig ved å holde brevet mot lyset. Alternative teknikker kunne være å sette inn mikropunkt i kanten av et postkort.

  • I 1968 kunne mannskapet på etterretningsskipet USS "Pueblo", som ble holdt som fanger av Nord-Korea, i stand til å kommunisere i tegnspråk under et iscenesatt fotografi, til å informere USA om at de ikke var avhoppere, men fanger i Nord-Korea. I andre bilder presentert for OSS, viste mannskapet "fingeren" til intetanende Nord-Koreanere, i et forsøk på å diskreditere bilder som viste dem smilende og komfortable.

Digitale meldinger[rediger | rediger kilde]

Bilde av et tre med et steganografisk skjult bilde.
Bildet av en katt hentet fra treet på bildet over.

Moderne steganografi kom inn i verden i 1985, med bruk av personlige datamaskiner (PC) til å løse klassiske steganografiproblemer.[3] Utviklingen etter dette var veldig treg, men har siden tatt av, og et stort antall av steganografiprogramvare er tilgjengelige.  

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]