Mikropunkt (samband)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mark IV mikropunkt-kamera
NSA-bilde av mikropunkt filmet inne etiketten av en konvolutt. Konvolutten ble sendt av tyske spioner i Mexico City til Lisboa under andre Verdenskrig (1939-45), men ble fanget opp av alliert etterretning.

Et mikropunkt er tekst eller et bilde som er vesentlig redusert i størrelse for å hindre påvisning av utilsiktede mottakere. Mikropunkt er normalt kuleformet, og rundt en millimeter i diameter, men kan være laget i forskjellige former og størrelser Det er laget av ulike materialer som polyester eller metall. Navnet kommer fra det faktum at mikropunkt har ofte vært på størrelse og form som et typografisk punktum, for eksempel prikken over bokstavene i eller j.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1870 under den Fransk-Prøyssiske Krig, var Paris under beleiring, og meldinger ble sendt med brevdue. Fotograf René Dagron brukte en foto-krympende teknikk for å tillate hver due å bære et høyt volum av meldinger, fordi duer har en begrenset nyttelast kapasitet.[1]

I Tyskland etter at Berlin-Muren ble reist, ble det brukt spesielle kameraer til å generere mikropunkt som så ble koblet til bokstaver og sendt via vanlig post. Disse mikropunkt gikk ofte ubemerket forbi kontrollen av inspektører, og informasjon kunne leses av mottakeren ved hjelp av et mikroskop.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kipper, Gregory. Investigator's Guide to Steganography. Boca Raton: Auerbach Publications, 2003.

Litteratur[rediger | rediger kilde]