Statens viltundersøkelser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Statens viltundersøkelser var et statlig forskningsinstitutt som drev med viltforskning i Norge.

Fridtjof Nansen foreslo i 1914 staten burde drive fri og uavhengig viltforskning. Dette førte til at Statens viltundersøkelser ble opprettet i 1936. Administrativt var instituttet tilknyttet Jaktkontoret i Landbruksdepartementet. Oppgaven var å drive med viltforskning, og å gi faglige råd til departementet.

I begynnelsen var Statens viltundersøkelser lokalisert sammen med institutt for zoologi ved Universitetet i Oslo. Det var også et mindre kontor ved Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab i Trondheim. I 1958 flyttet Statens viltundersøkelser til Fellesbygget ved Norges landbrukshøgskoleÅs.

I 1965 ble Direktoratet for jakt, viltstell og ferskvannsfiske etablert i Trondheim. Statens viltundersøkelser ble i 1974 omgjort til en forskningsavdeling underlagt direktoratet, og flyttet til Trondheim. I 1985 ble direktoratet omorganisert, og omdøpt til Direktoratet for naturforvaltning (DN). Omorganiseringen medførte at forskning igjen ble skilt fra forvaltning, og i 1985 ble det etablert en egen forskningsstiftelse: Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]