Starlings lov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Starlings lov, også kalt Frank – Starlings lov, fastslår at øket utstrekking av hjertemuskelfibrene gir øket kraft under sammentrekningen av fibrene.

Dette vil oftest innebære at fylling av hjertekamrene øker kraften av hjertekammeret slik at slagvolumet og trykket av pulsbølgen også øker. Loven gir grunnlaget for at øket venøs tilbakestrømming øker mengden blod som pumpes ut fra hjertet. Det er også beskrevet som Starlings lov at venetrykket hele tiden er 0.

Otto Frank og Ernest Starling gjorde de vitenskapelige målingene som ga grunnlaget for loven på begynnelsen av det 20. århundret.

Fysiologi[rediger | rediger kilde]

Loven er resultatet av den økningen i belastning på hver enkelt muskelenhet på grunn av noe ekstra blod som kommer tilbake til hjertet. Det at muskelen strekkes øker forbindelsene mellom calcium og troponin C slik at det dannes flere tverrforbindelser mellom muskelfibrillene som igjen øker sammentrekningskraften i hjertemuskelen.

Slagvolum = endediastolisk volum - endesystoliske volum

Klinisk eksempel[rediger | rediger kilde]

Ved ekstraslag (ekstrasystoler) i hjertet kommer ett hjerteslag litt for tidlig. Det neste hjerteslaget kommer da etter litt lengre tid, siden det kommer til "normal tid" to tidsintervaller etter det forrige normale slaget. Det unormale, for tidlige ekstraslaget blir svakt siden det var kort tid for å fylle hjertekamrene, men det neste normale slaget etterpå blir en del kraftigere fordi det har vært en lengre pause som gir mer fylling av hjertekamrene. På grunn av disse tidsforskjellene og Starlings lov, kjenner pasienten ikke de unormale ekstraslagene, men det første normale slaget som kommer etterpå.

Ved hjertesvikt blir hjertet utvidet/forstørret utover det normale. Selv om hver enkelt fiber gir øket kraft på grunn av øket lengde vil ikke trykket og slagvolumet øke, fordi volumet / tverrsnittet av hjertekammeret blir større. Mindre krumning av muskelveggen i hjertekammeret bidrar også til at trykket ikke blir så høyt. Ved hjertesvikt vil det endesystoliske volumet (volumet etter sammentrekningen) være for stort.