Stalingrad (2013)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stalingrad
orig. Сталинград
Generell informasjon
GenreKrigsfilm,[1] dramafilm,[1] eventyrfilm, romantisk film
Utgivelsesår2013
NasjonalitetRussland
Lengde135 min.
SpråkRussisk, tysk
Bak kamera
RegiFjodor Bondartsjuk[1] Rediger dette på Wikidata
ManusIlja Tilkin, Sergej Snezjkin[2] Rediger dette på Wikidata
TemaAndre verdenskrig, slaget om Stalingrad Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Aleksandr Rodnjanskij, Anton Zlatopolskij,[2] Sergej Melkumov[2]
MusikkAngelo Badalamenti Rediger dette på Wikidata
FotoMaksim Osadtsjij Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeThomas Kretschmann,[3] Heiner Lauterbach,[4] Aleksej Barabasj, Andrej Smoljakov,[3] Marija Smolnikova, Philippe Reinhardt,[4] Pjotr Fjodorov,[3] Janina Studilina[3] Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
FilmselskapArt Pictures Studio, Non-Stop Production Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)
7 oppføringer
Walt Disney Studios Sony Pictures Releasing
B&H Film Distribution Company
Sony Pictures
China Film Group Corporation
Columbia Pictures
Huaxia Film Distribution
Sony Pictures Releasing
Premiere(r)28. september 2013[5]
UtmerkelserPremija "Nika" za lutsjuju rabotu khudozjnika po kostjumam (2014)
Eksterne lenker

Stalingrad (originaltittel: Сталинград) er en russisk film fra 2013, regissert av Fjodor Bondartsjuk.[6][7]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Historien begynner i Japan i kjølvannet av Jordskjelvet ved Tōhoku 2011. Det blir gjort forsøk på å komme frem til ofre som har blitt fanget under jorden etter jordskjelvet. En redningsmann forsøker å holde ofrene i ro, og unngår at de får panikk, og han forteller historien om hvordan han fikk fem fedre - som alle ble myrdet under den andre verdenskrig. I 1942, etter det første angrepet mot Stalingrad, søkte en liten gruppe russiske soldater dekning i en stor fem-etasjers boligbygning i nærheten av Volga. Fem av soldatene fra denne gruppen blir til de fem fedrene i historien: Polyakov, som var bitter etter at hans kone og datter ble drept under et luftangrep.

Chvanov, hvis hat mot tyskerne kommer fra deres grusomme behandling og metodiske drap på hele familien hans. Nikiforov, en talentfull tenor-sanger før krigen. Samt Sergej, og kaptein Gromov. Soldatene møter også en ung jente som heter Katya, som bor alene i bygningen etter at familien hennes ble drept. Når de tilbringer de neste dagene sammen, blir soldatene glad i jenta - og hun i dem. Men en gruppe tyskere befinner seg i en leir i nærheten, ledet av Hauptmann Kahn. Han er en høyt dekorert, men desillusjonert, soldat som forelsker seg i en russisk kvinne ved navn Masha - som ligner hans avdøde kone. Hun avskyr ham først men begynner snart å gjengjelde kjærligheten hans, selv om de ikke kan snakke hverandres språk.

Oberstløytnant Henze ankommer, for å ta kommandoen over tyskerne. Han håner Kahn både for hans tiltrekning til Masha, så vel som hans manglende evne til å utrydde alle de russiske soldatene i området. Henze bestemmer seg for å statuere et eksempel, ved å samle de russiske sivile som bor i de utbombede bygningene. Deretter brenner han en kvinne og datteren hennes levende. Dette gjør de russiske soldatene rasende og tar tyskerne i bakhold. De klarer å drepe flere av dem, men mister flere av deres egne soldater i prosessen. Tyskerne og russerne trekker seg deretter tilbake til deres egne områder. Under et av besøkene hans til Masha, lover Kahn å ta henne med til sikkerhet når den tid kommer.

På sin 19-årsdag får Katya en håndlaget kake fra soldatene, med en sang av Nikiforov - som hun tidligere hadde anerkjent som en kjent sanger. Hun får også i gave: Et badekar fylt med varmt vann, en luksus ingen har opplevd siden beleiringen av Stalingrad begynte. Sergej tar deretter med seg Katya til sitt gamle utkikkssted, som ligger i en bygning som ikke er okkupert av verken tyske eller russiske styrker. De tilbringer natten sammen der, og skaper fortelleren til denne historien. Men senere kommer tyske forsterkninger med stridsvogner, for å ta ut de russiske soldatene og hele bygningen de gjemmer seg i.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

  • Pjotr Fjodorov som Gromov
  • Dmitrij Lysenkov som Tsjavanov
  • Aleksej Barabasj som Nikiforov
  • Andrej Smoljakov som Poljakov
  • Sergej Bondartsjuk som Sergej Astakhov

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]