Stakkedalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Stakkedalen var en ubetjent turisthytte i Setesdalsheiene drevet av Kristiansand og Opplands Turistforening. Den lå i Bygland kommune vest for Langeid. Hytta hadde mye besøk av folk som var på tur fra Langeid til Gaukhei turisthytte, da denne strekningen på ofte ble opplevd for lang for en dagstur. Fra Gaukhei til Stakkedalen var det om lag 15 km, og estimert gangtid var litt over fire timer.

Hytta ble bygget i 1949 av materialer som var igjen etter tyskerbrakker som var blitt satt opp under andre verdenskrig da tyskerne hadde planer om å bygge vei mellom Setesdal og Sirdal i området. Hytta ble ombygd siste gang i 1992. På Stakkedalen var det 10 sengeplasser.

Hytta ble overtatt av grunneieren i 2006. Han hadde ønsket å bygge en ny hytte nede i selve Stakkedalen, men selv om kommunen godkjente dette, ble det ble avslått av direktoratet, da hytta ville komme i Setesdal Vesthei - Ryfylkeheiane Landskapsvernområde.[1] Han sa da opp avtalen med KOT om leie av grunn til hytte og overtok Stakkedalshytta selv. Ny hytte i området ble etablert i 2008 i Tjønndalen, som også tidligere hadde vært turisthytte, om lag 20 minutters gange fra Stakkedalshytta.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]