Sprøyte (kortspill)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Sprøyte er et stikk-basert kortspill for tre personer.

Formålet med spillet er å få mest mulig poeng over flere spill. En spillrunde består av at hver spiller gir en gang hver, dvs tre spill. Det kan spilles i tre forskjellige modi: grand, trumf eller nullo (pass). Modus fastsettes før man gir, ved at spilleren til venstre for giver deler kortstokken og viser det synlige kortet. Dette kortet bestemmer hvilken modus man spiller i henhold til dets verdi:

2–5: Nullo
6–10: Trumf
Knekt–Ess: Grand

Å gi[rediger | rediger kilde]

Man gir 12 kort til hver spiller. De resterende 16 kortene legges til side for bytting.

Bytting av kort[rediger | rediger kilde]

Hver spiller kan bytte til seg kort i henhold til deres posisjon i forhold til giveren. Første spiller til venstre for giveren kan bytte opp til 8 kort, neste spiller kan bytte garantert 5 kort, og giver kan bytte garantert 3 kort. Hvis en spiller velger å ikke bytte alle sine kort, kan neste spiller velge å bytte til seg disse kortene i tillegg til sine garanterte 5 eller 3 kort.

Stikk[rediger | rediger kilde]

Spilleren til venstre for giver begynner det første stikket. Senere stikk begynnes av vinneren av det forrige stikket. Man må alltid følge farge, og fargen er bestemt av det første kortet spilt i hvert stikk. Hvis en spiller ikke har kort i fargen som er spilt, må han kaste et kort i en annen farge. Stikket vinnes av spilleren med det høyeste spilte kortet i spilt farge. Et vunnet stikk (altså 3 kort) samles inn av vinneren og plasses synlig, slik at alle kan se hvor mange stikk hver spiller har vunnet.

Modiene[rediger | rediger kilde]

Nullo[rediger | rediger kilde]

Når man spiller Nullo er det om å gjøre å samle færrest mulig stikk.

Hvert stikk færre enn fire gir ett poeng. For eksempel gir 1 stikk 3 poeng.

Trumf[rediger | rediger kilde]

Når man spiller Trumf er det om å gjøre å samle flest mulig stikk. Hvis et kort i trumffargen er spilt i et stikk, vil kortet vinne stikket uavhengig av hvilken farge som ble spilt, så sant ikke en annen trumf av høyere verdi ble spilt.

Hvert stikk flere enn fire gir ett poeng. For eksempel gir 9 stikk 5 poeng.

Grand[rediger | rediger kilde]

Når man spiller Grand er det om å gjøre å samle flest mulig stikk.

Hvert stikk over minstegrensen på fire gir ett poeng, akkurat som i Trumf.