Spinal stenose

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Spinal stenose er den medisinske betegnelsen på innsnevring av ryggsøylens nervekanal, spinalkanalen. Dersom innsnevringen sitter i nakken kalles det cervikal spinal stenose. Dersom innsnevringen sitter i nederst i ryggen, i lumbalkolumna, kalles den lumbal spinal stenose.

Symptomer[rediger | rediger kilde]

Tilstandene kan påvirke nervesystemet og gi symptomer fra ryggmargen hvis det sitter i nakken, eller nervene til beina hvis det sitter i lumbalkolumna. I sistnevnte tilfelle kan man få symptomer som smerter, nummenhet og kraftsvikt når man går, som letter når man bøyer seg forover eller setter seg ned. Den medisinske betegnelsen på disse symptomene er nevrogen intermitterende klaudikasjon.

Årsak[rediger | rediger kilde]

Årsaken til spinal stenose kan være flere, men den vanligste er normale aldersforandringer som påleiringer på bueledd, fortykkelse av ligament (ligamentum flavum) og bukning av mellomvirvelskiven. Dette kan tilslutt gi symptomer, noe som er vanligst i alderen over 60 år. Av og til skyldes stenosen andre forhold som skade, tumor eller glidning mellom virvlene. Unntaksvis kan tilstanden opptre hos yngre personer som følge av en medfødt tranghet i spinalkanalen.

Referanser[rediger | rediger kilde]