Spilleder (rollespill)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Spilleder»)
Denne spillederen (i midten av bildet) sitter bak en liten skjerm og kan gjemme notater, terningkast og annet fra spillerne. En slik skjerm kan også ha nyttig informasjon på innsiden, her for spillet Das Schwarze Auge, med en illustrert utside. En slik skjerm er ikke nødvendigvis et behov for å være spilleder.

Spilleder er et begrep som ofte brukes i sammenheng med rollespill. En spilleder er, som navnet tilsier, den personen som leder spillet. I tradisjonelle verbale rollespill har hver av spillerne ansvar for minst én rolle. Spillederen, derimot, har ansvar for å beskrive verdenen rundt spillerne, og har også ansvaret for å spille alle biroller som spillerne sine roller treffer på. Spillederen er den som bestemmer hva som skjer som følge av rollenes handlinger. Mange av avgjørelsene kan også avgjøres med terninger, men det er spillederen som til syvende og sist tar den endelige avgjørelsen.

Variasjoner forekommer i ulike spill. Noen rollespill har fordelt spilleder-funksjonen over alle deltagerne på forskjellige måter. I andre spill er det lagt opp for at spillerne bytter på å være spilleder. Da kan for eksempel ulike personer i spillgruppen være spilleder for mindre historier, mens hovedhistorien blir styrt av en hovedspilleder.

Fra engelsk[rediger | rediger kilde]

Begrepet spilleder kommer fra engelsk Game master. Tilsvarende engelske begreper er stadig i bruk blant norske rollespillere som spiller engelske sett. Game master (GM) er det vanligste uttrykket på engelsk. Enkelte spill har også sine egne betegnelser for spillederen. Begrepet Dungeon Master (DM) blir brukt i Dungeons & Dragons, Storyteller i White Wolf sine World of Darkness-spill, Storyguide i Ars Magica, mens andre spill igjen kan bruke begrepet som Referee eller Judge. Uavhengig hvilket begrep som brukes er funksjonen noenlunde likt for alle tradisjonelle rollespill.

Laiv[rediger | rediger kilde]

I laiv-sammenheng har man ikke en spilleder på samme måte. Der bruker man ofte ordet intrigeleder (IL) eller arrangør, og det er gjerne flere personer som deler på spilleder-funksjonen. Disse personene tar som regel ikke aktiv del i handlingen, men er likevel stort sett tilgjengelige for spørsmål og liknende.