SpeedMonster

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
SpeedMonster på Tusenfryd

SpeedMonster er en berg-og-dal-bane i fornøyelsesparken Tusenfryd. SpeedMonster åpnet i april 2006. Banen innebar en investering på over 70 millioner kroner og er den største i parkens 26-årige historie. Med 6 000 hestekrefter i ryggen akselererer passasjerene fra 0 til 90 km/t på 2,2 sekunder. Speedmonster er laget av Intamin AG. Kanonen som var på Liseberg til sesongen 2016 er en lignende modell fra den sveitsiske produsenten med samme type tog og skinner, men forskjellig utforming av selve banen.

Banen[rediger | rediger kilde]

SpeedMonster begynner med en kort tur ut av stasjonen, der toget blir koblet på utskytningskabelen. Deretter blir det skutt ut, akkompagnert av lyden av en dragster. Etter utskytningen går toget inn i en norsk loop, et element som var unikt for SpeedMonster frem til 2008, da berg-og-dal-banen Fahrenheit i Hersheypark i USA fikk et tilsvarende element.

Ulikt andre berg-og-dal-bane-elementer starter norskloopen på banens høyeste punkt, der sporet snus opp ned før toget dykker ned, tilsvarende andre halvpart av en vanlig loop. Derfra går det opp igjen til vogna atter er opp ned, før den skrus riktig vei igjen og farer ned i en 270 graders sving, som ender i en bakke gjennom norskloopen. Derfra svinger sporet mot høyre, der banen går inn i to S-baker, med kraftige, laterale G-krefter. Helt mot slutten går banen opp ned for tredje gang i en korketrekker, før den snur 90 grader og avslutter med en strekning magnetbremser.