Space Norway

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Space Norway AS»)
Space Norway
Offisielt navnSpace Norway AS
Org.formAksjeselskap
Org.nummer975963233
BransjeRomteknologi
Etablert1995
DatterselskapStatsat[1]
Kongsberg Satellite Services[2]
Telenor Satellite (2023–)[3]
HovedkontorOslo
LandNorge
Nettstedspacenorway.no (no)
spacenorway.no (en)[4]

Space Norway AS er et norsk statlig selskap som har som formål å forvalte og videreutvikle sikkerhetskritisk, romrelatert infrastruktur som dekker viktige norske samfunnsbehov.[5]

Konsernet består av morselskapet Space Norway AS og de heleide datterselskapene Statsat AS og Space Norway HEOSAT AS (HEOSAT), samt 50% eierandel av Kongsberg Satellite Services.

Datterselskapet Statsat AS har ansvaret for drift og utvikling av småsatellitter for statlige formål. Virksomheten er primært knyttet til drift og fornying av Kystverkets AIS-satellitter. Oppdrag gjennomgås årlig. Datterselskapet Space Norway HEOSAT AS ble registrert i 2019 og er et prosjektselskap for etablering av bredbånd i Arktis ved to satellitter i høy-elliptisk bane med tilhørende bakkesegment. Kapasiteten er forhåndsolgt i sin helhet til det norske Forsvaret, US Space Force og Inmarsat. KSAT er en felleskontrollert virksomhet som eies 50/50 av Space Norway AS og Kongsberg Defence & Aerospace AS. KSAT er verdens største leverandør av tjenester for kontroll av og datamottak fra satellitter i polare baner. KSAT leverer tjenester til bl.a. Galileo og Copernicus som er viktige ESA/EU finansierte programmer.

I november 2023 kjøpte selskapet Telenor Satellite.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ spacenorway.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.ksat.no[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ www.dn.no[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ spacenorway.no, besøkt 29. februar 2024[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Nøkkelopplysninger fra Enhetsregisteret
  6. ^ [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]