Space Norway

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Space Norway AS
Offisielt navnSpace Norway AS
Org.formAksjeselskap
Org.nummer975 963 233
BransjeRomteknologi
Etablert1995
Eier(e)Nærings- og fiskeridepartementet
DatterselskapStatsat AS, Kongsberg Satellite Services, Space Norway HEOSAT AS
HovedkontorSkøyen, Oslo
LandNorge
StyrelederSvein Olav Munkeby
Adm.dir.Jostein Rønneberg
Nettsted Offisielt nettsted

Space Norway AS er et norsk statlig selskap som har som formål å forvalte og videreutvikle sikkerhetskritisk, romrelatert infrastruktur som dekker viktige norske samfunnsbehov.[1]

Konsernet består av morselskapet Space Norway AS og de heleide datterselskapene Statsat AS og Space Norway HEOSAT AS (HEOSAT), samt 50% eierandel av Kongsberg Satellite Services.

Datterselskapet Statsat AS har ansvaret for drift og utvikling av småsatellitter for statlige formål. Virksomheten er primært knyttet til drift og fornying av Kystverkets AIS-satellitter. Oppdrag gjennomgås årlig. Datterselskapet Space Norway HEOSAT AS ble registrert i 2019 og er et prosjektselskap for etablering av bredbånd i Arktis ved to satellitter i høy-elliptisk bane med tilhørende bakkesegment. Kapasiteten er forhåndsolgt i sin helhet til det norske Forsvaret, US Space Force og Inmarsat. KSAT er en felleskontrollert virksomhet som eies 50/50 av Space Norway AS og Kongsberg Defence & Aerospace AS. KSAT er verdens største leverandør av tjenester for kontroll av og datamottak fra satellitter i polare baner. KSAT leverer tjenester til bl.a. Galileo og Copernicus som er viktige ESA/EU finansierte programmer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]