Songshanfjellene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Songshan.JPG
Songshan1.JPG

Songshanfjellene (kinesisk: 嵩山; hanyu pinyin: Sōngshān, eller Songfjellene, ettersom shan betyr «fjell» på kinesisk) ligger i Dengfeng fylke i provinsen Henan. Det inngår blant Kinas fem hellige fjell som det midtre. Betegnelsen «de fem mektige fjell» går tilbake til taoismen; det finnes også en oppstilling med fire hellige fjell som er knyttet til buddhistisk tradisjon.

For å kunne kommunisere med gudene befalte kongene at det skulle bygges taoistiske templer på toppen av hver av de fem hellige fjellene. Ifølge taoistisk tro var disse fjelltoppene bosteder for udødelige, og at magiske lingzhi-sopp som gir evig liv gror på fjellsidene, og at kraften qi er mest utpreget her.

Songshanfjellene har 36 topper strekker seg over 60 km, og løper sør for og parallelt med Den gule flod i Kina.

De viktigste toppene er Taishifjellet og Shaoshifjellet; høyeste topp er på 1494 moh.

Skogene som dekker fjellområdet har fått stor mytisk kulturell betydning. Det finnes trær som tillegges egen historie og eden iboende kraft. Blant dem er Songyangakademiets «generalsypress», det «femterangs visdomstre» i Shaolintempelet, jomfruhårtempelet i Fawangtempelet fra Han-dynastiets tid (206 f.Kr.-220 e.Kr.), «sypresseskogen» i Zhongyuetempelet, «bodhitreet» i Yongtaitempelet, og mange flere. Skogen og trærne omtales ofte i kinesisk eldre og nyere litteratur.

I fjellområdet er det også mange kulturelt viktige templer og andre anlegg. Det mest kjente er Shaolintempelet, der munkene har utviklet og fortsatt praktiserer gamle kinesiske kampsporter  som qigong, qinggong og andre former for kung fu.

Det er også andre templer av stor betydning, som Zhongyuetempelet (kalt «det lille palass»), Fawang- og Huishantemplene (de to er Kinas eldste bestående tempelanlegg), og de to eldste astronomiske observatorier i Kina (begge bevart i god tilstand). Tårnet i Songyuetempelet er det eldste buddhistiske tårn som eksisterer i landet. Det ble bygd under Det nordlige Wei-dynastiets tid (520), har 15 etasjer og er over 40 meter høyt. Det er samtidig Kinas eldste polygonale tårn.

Songshan har også en stor mengde steleinskripsjoner, mer enn 2000, etterlatt av fremtredende kalliografer som Yan Zhenqing, Su Dongpo, Huang Tingjian og Mi You.