Soltempelets Orden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Soltempelets Orden (Også kjent som: Ordre du Temple Solaire, OTS og The Order of the Solar Temple) var en hemmelig religiøs apokalyptisk sekt som ble grunnlagt av Joseph Di Mambro og Luc Jouret i Genève i Sveits i 1984. Gruppens lære sees på som en blanding av protestantisk religion og New Age. Gruppen fikk mye medieomtale i 1994 etter at 88 av dens medlemmer begikk masseselvmord.

1986 flyttet Jouret og Di Mambro til Quebec i Canada og etablerte en filial av selskapet der. Gruppen trodde at jorden snart skulle gå under.

Masseselvmord[rediger | rediger kilde]

I 1994 begikk 48 medlemmer av sekten kollektivt selvmord i Sveits. Ytterligere 38 personer av sekten begikk samme dåd i Canada.

5. oktober 1994 ble det funnet 23 omkomne mennesker i en utbrent låve i Cheiry i kantonen Freibourg i Sveits. Da brannfolkene tok seg inn i den forbrente bygningen brøt de opp en hemmelig dør i kjelleren. I enden av en gang lå et stort rom, og innenfor et kapell med alter, alterkalt og speil. I de to rommene lå de døde, de fleste med plastposer over hodet som var strammet til rundt halsen. Samme dag ble det lenger sør i kantonen Valais, funnet 25 omkomne i en utbrent tømmerhytte. Også her ble det funnet søppelsekker fylt med bensin.

Blant de tilsammen 48 ofrene var det flere barn og tenåringer. Politiet fant raskt ut at minst 11 av de omkomne var canadiske statsborgere, samt at bygningen tilhørte canadieren Luc Jouret, leder av sekten Soltempelets Orden. Jouret var blant de omkomne. Det var også en annen av sektens ledere, canadieren Joseph Di Mambro, og Robert Falardeau, som ledet sektens avdeling i Canada.

Politiet i Canada begynte samtidig granskningen av en mystisk brann åtte mil nord for Montréal. På åstedet ble det funnet fem døde. Man ante etterhvert en sammenheng mellom alle brannene, ettersom det nedbrente huset i Canada tilhørte Mambro. Brannen her var påsatt ved hjelp av en sinnrik metode hvor hele fem ulike systemer med tidsur og gassbeholdere hadde antent huset. I alt ble 38 mennesker funnet døde i Canada.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Luc Jouret, sektens grunnlegger, hadde vervet tilhengere i Canada og Sveits siden midten av 1980-tallet. Hans tema skal ha vært "Ildens regime", og han talte gjerne om ildens magi, om katastrofe og ødeleggelse. Han ble i 1993 etterlyst av politiet for ulovlig besittelse av våpen.

Eksperter på nyreligiøse sekter mener at denne formen for kollektivt selvmord dreier seg om å effektuere en form for frelse. Slike grupper anser denne verden for ond, og den neste for god. Gjennom massesuggesjon og kollektiv hjernevasking, utført av ledere som ofte har psykopatiske trekk, ledes gruppen inn i en tilstand hvor det endelige mål er en reise inn i "paradiset" gjennom en felles aksjon. For å få til dette er det nødvendig å isolere gruppen og skjerme den for informasjon utenfra. Mange slike grupper er derfor geografisk isolert, med tilhold i områder hvor det ikke ferdes så mye folk, og hvor virksomheten kan foregå uten forstyrrelser.