Hopp til innhold

Solapex

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bevegelsen til stjerner av spektral klasse B og A rundt apex (til venstre) og antapex (høyre) i -/+ 200 000 år.

Solapex , eller apex av solens retning , refererer til den retningen som solen ferdes med hensyn til det lokale Ruhesystemet. Dette må ikke å forveksles med solens tilsynelatende bevegelse gjennom stjernebildet Dyrekretsen, som er illusorisk – denne foreslåtte bevegelse er faktisk forårsaket av jordens bane rundt solen.

Den generelle retningen av solens apex er sørvest for stjernen Vega nær stjernebildet Hercules. Det er flere koordinater for solens apex. De visuelle koordinater (som fås ved visuell observasjon av den tilsynelatende bevegelsen) er rett oppstigning (RA) 18t 28m 0s og deklinasjon (dec) på 30 ° Nord (i galaktiske koordinater: 56,24 ° lengdegrad, 22,54 ° breddegrad). Den radioastronomiske posisjonen er RA 18t 03m 50.2s og 30° 00′ 16.8″ (galaktiske koordinater: 58,87 ° lengdegrad, 17,72 ° breddegrad).

Solens hastighet mot solapex er ca. 16,5 km/s. Denne hastigheten må ikke å forveksles med banefarten til Solen rundt galaksens senter, som er ca 220 km/s og er inkludert i bevegelsen til det lokale Ruhesystemet. Solens bevegelse i Melkeveien er også mer komplisert enn vi kanskje umiddelbart tror.[1]

Arten og omfanget av solens bevegelse ble først demonstrert av William Herschel i 1783.

Solens antapex, motsatt retning av solens apex, ligger nær stjernen Zeta Canis Minoris.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Priscilla Frisch (2000). "The Galactic Environment of the Sun", American Scientist.