Snowbird (sang)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

«Snowbird» er en kanadisk sang med melodi og tekst av Gene MacLellan, og selv om den har blitt spilt inn på plate av mange utøvere (innbefattet Elvis Presley), er den best kjent gjennom Anne Murrays honningssøte versjon. Den ble spilt inn i 1969 og utgitt av Capitol Records i mai 1970. Produsent var Brian Ahren.

For Murray satte denne sangen i gang en lang karriere med internasjonal eksponering. «Snowbird» nådde en åttendeplass på den amerikanske Billboard Hot 100-singlelisten, lå to uker i toppen på den amerikanske Billboard Adult Contemporary Singles-listen og ble også en overraskende amerikansk Top Ti-countryslager.

Sangen kom på den britiske singlelisten 24. oktober 1970 og lå der i tolv uker med nummer 23 som høyeste plassering.[1]

Den ble sertifisert som gullplate av RIAA.[2]

Temaet og tilnærmelsen likner meget på den tidlgere kjempeslageren «Yellow Bird» ved å sammenlikne fortelleren som har kjørt seg fast på stedet til sin hjertesmerte med fuglens evne til å fly avsted.

«Snowbird» solgte godt over én million eksemplarer og ble nylig plukket ut som nummer nitten på 50 Tracks: The Canadian Version-listen, en delvis populistisk tilnærmelse til å definere de mest innflytelsesrike sangene med kanadiere.[3]

Notable innspillinger[rediger | rediger kilde]

Norsk versjon[rediger | rediger kilde]

Einar Jemtland har skrevet en norsk tekst. Den norske tittelen er «Gjør din drøm til virkelighet». Sangen ble utgitt av Anne Marie Kvien med Erik Bottolfsens orkester på LP-platen Sterke norske (Music for Pleasure MFP 50166).[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Chart Stats.com - Anne Murray - Snowbird
  2. ^ RIAA Gold & Platinum Searchable Database – Snowbird
  3. ^ 50 Tracks
  4. ^ Se plateetiketten