Sne (roman)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For romanen av Orhan Pamuk, se Snø (roman)

Sne er en roman av Aleksander Kielland utgitt i 1886. Den tar for seg hvordan ungdom bør utvikle egne meninger og ha mot til å stå ved dem.

Hovedpersonen i Sne er presten Jürges, en intellektuell av høy aktelse som søkte jobb nord i landet fremfor hovedstaden. Etter mange år nordpå bestemmer han seg for at han vil jobbe nærmere hovedstaden for at han lettere skal bli hørt gjennom «hovedstadens avis».

Den store konflikten i romanen oppstår når sønnen Johannes tar med sin forlovede, Gabriele Pram, hjem i påsken. Gabriele er overbevist om at Johannes ikke vil jobbe som prest men Johannes står under press fra faren om å søke jobb som prest. Presten klekker ut en plan for å «knekke» Gabriele slik at hun går med på at Johannes skal ta jobb som prest.

Som andre romaner av Kielland inneholder Sne impresjonistiske elementer. Tittelen er et symbol for hvordan kirken holder landet, samfunnet og kulturen i et grep som sneen som ligger og kveler og isolerer bøndene i bygdene. Tidlig i romanen er det en liten konflikt som illustrerer hvordan det ofte var vanskelige forhold mellom embedsmenn og almuen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikisource Wikikilden: Sne – originaltekst