Småflymotor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Småflymotor adskiller seg på flere måter fra vanlige bensinmotorer.

Tenning[rediger | rediger kilde]

I småflymotorer har hver sylinder to tennplugger. For endel år siden ble motorer til mikrofly levert med en tennplugg for hver sylinder, men de siste årene har disse også dobbelt tenningssystem. Det har vært vanlig med magnetersvinghjulet som gnistgenerator for tennpluggene, men de siste årene er elektronisk tenning blitt mer vanlig.

Ved motortest før flyging økes turtallet til 1800 omdreininger pr. minutt og motoren kjøres med ett sett tennplugger ad gangen for å være sikker på at alle tennpluggene fungerer.

Boksermotorer[rediger | rediger kilde]

Animering av en boksermotor
En firetakts-bensinmotor med de fire syklusene

De fleste småflymotorer er firesylindrede luftkjølte boksermotorer. De større motorene kan være sekssylindrede. Boksermotorene gir en flat og lett motor med lavt vibrasjonsnivå.

De vanlige flymotorene for småfly har et lavt turtall, kortere slaglengde og større sylinderdiameter enn bilmotorer. De er bygget for å gå med fullt gasspådrag og dermed med nær fullt kraftuttak mesteparten av tiden. Dette gir større krav til kjøling og krefter i motorens strukturer. Det lave turtallet er gunstig for å kunne drive en propell direkte uten reduksjonsgir. På mange mikrofly er motorene bygget annerledes, så på dem er det langt mer vanlig med reduksjonsgir mellom motor og propell.

Forgasser, forgasservarme og blanding/ mixture[rediger | rediger kilde]

De nyeste småflymotorene har direkte bensininnsprøyting.

Forgasserne i småfly har en egen regulering med hvitt håndtak på dashbordet ved det sorte gasshåndtaket betegnet forgasservarme. Ved å trekke ut dette vil innsugningsluften taes inn ved den varme manifolden og føres direkte til forgasseren utenom luftfilteret. Ved kaldt, fuktig vær kan det bli forgasserising på veggen i forgasseren som hindrer luftstrømmen inn i motoren. Isen oppstår på grunn av undertrykket forårsaket av motstand i luftfilteret, av formen på forgasserventurien, og av varmetapet ved bensinfordampningen. Ved bruk av forgasservarmen vil isen smelte og motoren går etter kort tid igjen normalt.

Forgasser med flottørkammer kan få problemer når flyet flyr opp-ned. Fly som flys akrobatikk kan ha doble flottørkamre. Slike fly har oljesystem som kan ta olje til oljepumpa både fra nederste del av motoren ved vanlig flyging og fra øvre del av motoren når flyet flyr opp-ned.

En tredje regulering med et rødt håndtak ved gasshendelen er betegnet "mixture". Den bestemmer blandingen mellom luft og bensin inn i motoren og finnes både ved motorer med forgasser, og motorer med direkte innsprøyting. Når håndtaket er helt framme er det rik bensinblanding. Når det trekkes tilbake blir det stadig mindre bensin. Når flyet kommer opp i høyden reduseres lufttrykket og dermed blir bensinblandingen for rik. Dette kompenseres med å gjøre blandingen magrere. Når flyet er kommet opp i en høyde man vil holde en periode, gjøres blandingen sakte magrere. Når motorkraften under denne justeringen reduseres på grunn av for mager blanding, gjøres blandingen litt rikere igjen og blandingen er riktig. Mange fly har egen eksosgasstemperaturmåler. For rik blanding gir lav temperatur og stort bensinforbruk. For mager blanding gir høy temperatur som kan ødelegge ventilene. Motoren stoppes ved å trekke håndtaket helt tilbake.

Constant speed / vridbare propellblad[rediger | rediger kilde]

De enkleste småflyene har propell med fast stigning på propellbladene. Stigningen angis med avstanden fremover propellen kommer med en omdreining når propellbladet ikke skyver luft framover eller bakover. Litt dyrere småfly har propell med vridbare propellblad. Det er en automatisk sentrifugalhastighetsregulator for turtallet, innstilling for undertrykk i manifolden og automatikk for stigningen av propellbladene.

Vridningen av propellbladene kan sammenliknes med å bruke forskjellig gir på en bil.

Støydemping[rediger | rediger kilde]

De nyeste flyene leveres med bedre støydempede eksosanlegg enn det som var vanlig før. Endel eldre fly har fått bedre eksosanlegg for å unngå klager på støy fra flyplassenes naboer.

På lange propellblad vil spissen av bladet kunne få fart langt over lydens hastighet og det blir mer støy på grunn av overlydssmell. Endel fly har skiftet propell til nye med kortere og eventuelt 3 eller 4 blad på hver propell.