Slow-bevegelsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Slow-bevegelsen eller Slow Movement er en moderne bevegelse som er mest markant i den rike vestlige verden og som startet som en protest mot åpningen av en McDonald's-restaurant i Roma.

Filosofien til bevegelsen er å leve det moderne liv i et mer balansert tempo og ikke la seg rive med i det moderne tidsracet som har sitt utspring i den moderne industrialismen. Filosofien bak ønsker å finne ut hvordan vi kan sette ned tempoet for å få rikere og mer produktive liv.

Slow-bevegelsen har en stadig voksende tilhengerskare verden over og har fostret sub-kategorier som Cittaslow (Slow cities) og Slow Food. Også i Norge har vi begynt å se Slow-fenomenet, gjennom slow cities og slow food. Byer som Levanger og Sokndal tar steget inn i Citta Slow – en bevegelse langsomme byer som lar slow-filosofien påvirke alle arenaer fra matproduksjon til byplanlegging. Norsk slow food- lammekjøtt fra Oppdal beskrives som verdens beste av utenlandske gourmetkokker. Den tidligere stjernekokken Morten Schakenda startet slow-bakeri i Lom.

Bevegelsen fikk grundig omtale i boka og best-selleren Slow – Lev livet langsomt (2004), som er skrevet av den canadiske journalisten Carl Honoré.