Slow-bevegelsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Slow-bevegelsen eller Slow Movement er en moderne bevegelse som har gjort seg bemerket i den rike vestlige verden og som startet som en protest mot åpningen av en McDonald's-restaurant i Roma. Filosofien til bevegelsen er å leve det moderne liv i et mer saktere tempo og ikke la seg rive med i det som beskrives som det moderne tidsracet og som har sitt utspring i den moderne industrialismen. Filosofien bak ønsker å finne ut hvordan mennesker kan sette ned tempoet for å få rikere og mer produktive liv.

På starten av 2000-årene fikk Slow-bevegelsen en voksende tilhengerskare og fostret sub-kategorier som Cittaslow (Slow cities) og Slow Food. Også i Norge har bevegselen satt noen spor gjennom forsøkene på å etablere slow cities og slow food. Byer som Levanger og Sokndal forsøkte å ta steget inn i Citta Slow – en bevegelse langsomme byer som lar slow-filosofien påvirke alle arenaer fra matproduksjon til byplanlegging. Den tidligere stjernekokken Morten Schakenda startet et slow-bakeri i Lom.

Bevegelsen fikk grundig omtale i boka og best-selleren Slow – Lev livet langsomt (2004), som er skrevet av den canadiske journalisten Carl Honoré.