Sleiv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Sleiv (slev) er et kjøkkenredskap til å røre i gryter og stekepanner med under matlaging og å øse opp maten med når den serveres. En sleiv har form som en stor skje med blad og skaft og kan lages i tre, metall eller plast. Sleiver lages i en lang rekke størrelser tilpasset kokekar og serveringsfat, og kan være opptil 50 cm lange. Enkelte har en praktisk mothake øverst på skaftet for å forhindre at de faller ned i gryten. I sammesetninger er blant annet ordene tresleiv og grøtsleiv vanlig.

Ystesleiv[rediger | rediger kilde]

Ved koking av ost og prim brukte man en stor sleiv med langt skaft eller en ystespade (spade med langt skaft og flatt blad) til å røre med.

Rømmesleiv[rediger | rediger kilde]

Stor sleiv til å ta rømmen fra toppen av melkeringer. Rømmesleiver kan være laget av tre eller horn. De har gjerne et ovalt, grunt blad og et relativt kort skaft. Det har også vært brukt rømmeskeier eller rømmesleiver av blikk, med et rundt blad og et innoverbøyd skaft.

Annet[rediger | rediger kilde]

Størrelsen på sleivbladet har gitt opphav til uttrykket sleivkjeft som brukes om folk som er uforsiktige med hva de sier, er store i munnen eller flåkjeftet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]