Slaget ved Redwood Ferry

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Indianerkrigene
Konflikt: Siouxopprøret
Dato18. august 1862
Stednordbredden av Minnesota-elven, Minnesota
ResultatDakota-sioux seier
Stridende parter
DakotaUSA
Kommandanter og ledere
Lille KråkeKaptein John S. Marsh†
Styrker
325-35048
Tap
124 drepte,

1 druknet, 10 sårede,

13 flyktet
Siouxopprøret
Det nedre indianeragenturetRedwood FerryNew UlmFort RidgelyBirch CouleeWood Lake

Slaget ved Redwood Ferry var et slag som stod mellom indianere og amerikanske tropper fra Fort Ridgely den første dagen av siouxopprøret i 1862.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Klokken 08.00 på morgenen den 18. august 1862 ankom J.C. Dickinson og andre flyktninger Fort Ridgely og fortalte kaptein John S. Marsh at indianerne hadde angrepet det nedre sioux-agenturet. Først trodde ikke Marsh at dette kunne være sant, men alle jentene i flyktningegruppen insisterte på at dette faktisk hadde funnet sted. Etter hvert kom enda flere flyktninger som fortalte den samme historien.

Klokken 08.30 bestemte Marsh seg for å dra til det nedre indianeragenturet med 47 soldater og en tolk. Fort Ridgely ble nesten forlatt på dette tidspunktet med kun 39 gjenværende menn. Derfor bestemte Marsh seg før han dro for å sende en ordonnans til Fort Ripley hvor løytnant Timothy J. Sheenan befant seg med omkring 50 menn fra kompani C, 5. Minnesota infanteri, slik at Fort Ripleys garnison ville kunne stå i mot et eventuelt angrep fra indianerne.

Marsh og hans menn la ut på marsj ca. klokken 09.00. De møtte en rekke flyktninger som var på vei til fortet og fikk også etterhvert se resultatet av indianernes plyndringer. Den første plyndrede bosetningen var huset til en dr. Philander P. Humphrey. Humphrey som lå død på dørstokken, drept av en tomahawk og skalpert. Inne i huset fant de også hans døde kone som også var drept med en tomahawk, og et spedbarn som fortsatt var i live, men som døde kort tid etter. Senere traff de nok en som var på flukt fra agenturet, en kapellan ved navn Samuel Hinman som rådet dem til ikke å dra videre. Marsh fortsatte imidlertid mot Minnesota-elven.

Da Marsh kom frem til elven ca. klokken 12.00 så de høvding Hvite Hund på den andre siden. Etter en stund sa amerikanernes tolk: "Jeg kjenner ikke denne indianeren, han hører ikke hjemme her." På den andre elvebredden løftet indianeren geværet sitt. "Se opp!" var tolkens siste ord før han ble truffet og døde.

Soldatene ble angrepet av hundrevis av rasende indianere i full krigsmaling, og etter en kort, brutal kamp var nesten halvparten av soldatene drept. De overlevende ble raskt drevet vekk, og klokken 16.00 beordret Marsh mennene sine til å svømme over elven for å berge livet. Da Marsh var omkring to tredjedeler over elven ropte han: "Krampe!" og forsvant i vannet.

Soldatene klarte å komme seg unna indianerne ved å svømme over elven, men situasjonen så ikke lys ut. Kommandant Marsh var drept sammen med 23 andre. Ti andre var såret. En av disse var så alvorlig skadet at han måtte bæres flere mil. Han het Ole Svendson og var en fersk, norsk immigrant. Sersjant Bishop tok over kommandoen, og gruppen begav seg mot Fort Ridgely, hvor de ankom klokken 10.00 neste morgen.