Slaget ved Khafji

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Slaget ved Khafji
Konflikt: Gulfkrigen
Dato29. januar1. februar 1991
StedKhafji i Saudi-Arabia
28°25'30"N 48°30'0"Ø
ResultatKoalisjonsseier
Stridende parter
USAs flagg USA
Saudi-Arabias flagg Saudi-Arabia
Qatars flagg Qatar
Storbritannias flagg Storbritannia
Iraks flagg Irak
Kommandanter og ledere
ukjentukjent
Styrker
ukjentukjent
Tap
35 døde
32 sårede
2 krigsfanger
2000+ døde
400 krigsfanger

Slaget ved Khafji var den første store landtrefningen under Gulfkrigen. Det foregikk i den saudiarabiske havnebyen Khafji fra 29. januar til 1. februar 1991. Slaget begynte da irakiske styrker uventet angrep byen Khafji. Styrker fra Saudi-Arabia og Qatar, støttet av amerikanske luftstyrker og artillerienheter rykket inn i byen, fordrev de irakiske styrkene og befridde to beleirede rekonoseringsenheter fra US Marines.

Slaget[rediger | rediger kilde]

Det irakiske angrepet overrasket koalisjonsstyrkene og skapte de første timene stor forvirring. Flere enheter fra US Marines og amerikanske spesialstyrker ble overrent av den irakiske offensiven. Khafji ble inntatt med liten motstand. To lag fra U.S. 3rd Marine Regiment ble beleiret i selve byen. At disse var fanget inne i byen gjorde gjenerobringen vanskeligere, selv om disse gav etterretning om irakiske stillinger og dirigerte flere luftangrep. Etter et intenst motangrep ble byen gjeninntatt.

Fra irakisk side var angrepet mest sannsynlig et forsøk på å sinke det kommende koalisjonsangrepet mot det irakisk-okkuperte Kuwait og for å teste koalisjonsstyrkene. Den irakiske hæren og spesielt Republikanergarden var ansett som den beste militærstyrken i Persiagulfområdet, særlig på grunn av Iran-Irakkrigen. Dessuten var det tvil om hvordan det amerikanske militæret ville fungere i strid, siden det ikke hadde deltatt i en større militæroperasjon siden Vietnamkrigen, nesten 20 år tidligere.

Slaget avslørte at den irakiske hæren ikke var i stand til å gjennomføre større operasjoner. USA måtte angripe Irak med 33 andre land og derfor klarte de å få ut Irak ut av Kuwait, noe som medvirket til at koalisjonsstyrkene la om sine planer for å kunne håndtere store mengder krigsfanger.