Slaget om Cisterna

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den allierte slagplanen for slaget ved Cisterna
Gustavlinjen og slagene for Roma
BernhardtslinjenSan PietroOrtonaMonte CassinoAnzioCisterna

Slaget om Cisterna (30. januar 1944 til 2. februar 1944) var et slag kjempet under andre verdenskrig, som en del av Operasjon Shingle. Slaget endte med tysk seier.

Foranledningen til slaget var de alliertes landgang i Anzio 22. januar 1944. I løpet av uken som fulgte klarte de allierte å landsette 69 000 mann og etablere et sterkt brohode ved Anzio. Samtidig hadde tyskerne hatt tid til å bringe inn forsterkninger, og de tyske troppene talte rundt 71 500 mann.

30. januar startet de allierte en offensiv for å bryte ut fra brohodet i nordøstlig retning. Samtidig angrep en mindre styrke på 810 mann byen Cisterna, i et forsøk på å besette denne ved hjelp av et overrumplingsangrep. Uten at de allierte var klar over det, var allerede Cisterna et oppsamlingsted for tyske forsterkninger, og angrepet ble knust. Bare sju menn fra angrepsstyrken kom seg tilbake til de allierte linjene.

militærstubbDenne militærrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.