Slagboremaskin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Slagdrill)
Hopp til navigering Hopp til søk
En slagboremaskin.
Murbor med sylindrisk tange.

En slagboremaskin, også kalt slagdrill, er en vanlig bormaskin som også har mulighet for å bruke en hammerfunksjon på boret slik at boret går frem og tilbake når det roterer og hamrer i bunnen av hullet. Slagborfunksjonen er blant annet egnet for lettere borearbeider i stein og betong.

På spissen av boret som benyttes som slagbor, er det en bit med ekstra hardt metall

Slagbormaskiner er ofte drevet av nettspenning eller via et oppladbart batteri. Vanligvis er det mulig å stille maskinen slik at boret går rundt uten slagfunksjon og da fungerer som en vanlig boremaskin. Da kan samme maskin brukes til boring i tre, metall og glass dersom man bruker passende bor til disse materialene.

Mekanisme[rediger | rediger kilde]

På slagboremaskiner skjer kraftoverføringen via en spesiell clutch.

Bor[rediger | rediger kilde]

Slagboremaskiner bruker vanligvis tradisjonelle bor med sylindrisk innfestning, mens borhammere til sammenligning istedet vanligvis har SDS-bor.

SDS-bor kan i noen tilfeller også brukes på slagboremaskiner med vanlig kjoks gitt at gripepartiet på kjoksen er langt nok til at kjoksen kan gripe rundt det sylindriske partiet på SDS-boret. Dersom kjoksen derimot er for kort vil det bli kast på boret, og oppsettet vil dermed være uegnet til å bore.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Borhammer, type boremaskin med stempelmekanisme istedenfor clutch. Ofte mer effektive og mer behagelige enn sammenlignbare slagbormaskiner.
Wiki letter w.svgDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.