Skyggekabinett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Skyggekabinett (på engelsk shadow cabinet, eventuelt shadow front bench) eller skyggeregjering[1] er en gruppe av opposisjonens fremste talsmenn i politiske systemer som baserer seg på det såkalte Westminster-systemet. Denne gruppen danner et alternativt kabinett til det eksisterende kabinettet, med en opposisjonsrepresentant for hver, eller noen, av kabinettets representanter. Normalt, men ikke alltid, vil medlemmene av skyggekabinettet bli med i kabinettet dersom deres parti skulle danne regjering. Det er skyggekabinettets rolle å kritisere den sittende regjering og dens lovgivning, samt å foreslå en alternativ politikk.

I Storbritannia og Canada blir det største opposisjonspartiet, og da særlig skyggekabinettet, ofte omtalt som Hennes Majestets lojale opposisjon, mens man i andre land som bruker Westminster-systemet (for eksempel Australia og New Zealand), kun omtaler opposisjonen som The Parliamentary Opposition.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.vg.no/nyheter/utenriks/brexit/labour-krise-etter-brexit-naer-halvparten-av-skyggeregjering-kan-trekke-seg/a/23723293/