Hopp til innhold

Skriveterapi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Skriveterapi er en form for uttrykksterapi som bruker det å skrive og behandle det skrevne ord som terapi. Å skrive ens følelser letter smerter og styrker immunforsvaret.[1] Skriveterapi kan foregå individuelt eller i gruppe, og det kan gis i personlig samarbeid med en terapeut eller eksternt via e-post eller Internett.

Behandlingen gis vanligvis av en terapeut eller rådgiver. En omfattende fiksjon om prosessen er beskrevet i romanen Writing Therapy av Tim Atkinson.[2] Veiledning på avstand er nyttig for dem som foretrekker å være personlig anonyme og ikke klar for å avsløre sine mest private tanker og bekymringer i en ansikt-til-ansikt-situasjon.

Som med de fleste former for terapi, er skriveterapi tilpasset og brukes til å jobbe med et bredt spekter av mentale sykdommer og nevroser, inkludert dødsfall, desertering og misbruk. Mange av disse tiltakene gjennomføres i klasser der klienter skrive på bestemte temaer som er valgt av sin terapeut eller rådgiver. Oppdrag kan omfatte skriftlig usendte brev til utvalgte personer, levende eller døde, etterfulgt av forestilt svar fra mottakeren eller deler av pasientens kropp, eller en dialog for å overvinne en flaske alkohol.

Den opprinnelige og fremdeles vanligste form for selvhjelp gjennom skriving er terapeutisk journalføring, der skribenten samler på tanker og følelser. Hensikten med slik systematisk loggføring er å stanse endeløse tanker som blokkerer normal konsentrasjonsevne.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Pennebaker, James W. "Writing about Emotional Experiences as a Therapeutic Process." Psychological Science 8.3 (May 1997): 162-166. Link [PDF]
  2. ^ Writing Therapy: Amazon.co.uk: Tim Atkinson: Books