Skrivebeskyttet minne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Et skrivebeskyttet minne (engelsk: read-only memory, direkte oversatt: «kun-lese-minne», forkortet ROM) er en type dataminne som brukes i digitale kretser. Data lagret i ROM kan ikke endres i normal drift og blir også stående i strømløs tilstand (ikke-flyktig minne), og er derfor ofte brukt som lager for firmware.

Det finnes i dag en mengde forskjellige typer ROM, og selv om mask ROM fortsatt brukes, er de fleste typene i dag mulig å slette og omskrive. Ser man på betydningen av ordet er ikke disse slettbare eller omprogrammerbare kretsene ROM, men i den daglige talen omtaler man de gjerne som ROM for det om.

Mask ROM[rediger | rediger kilde]

Mask ROM (forkortet MROM) er kretser som blir programmert under produksjonen. Terminologien mask kommer av at produsenten maskerer et område på kretsen under mikrolitografiprosessen. MROM er gjerne brukt i produksjon på grunn av at kostnadene blir lavere.

PROM (Programmable read-only memory)[rediger | rediger kilde]

PROM kretser produseres tomme fra fabrikken og de programmeres (eller brennes) av brukeren. Denne prosessen kan kun gjøres en gang, og skulle man brenne inn feil data må man bruke en ny blank krets.

EPROM (Eraseable Programmable read-only memory)[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: EPROM

EPROM er en type minnekretser som beholder dataene selv om den elektriske forsyningen brytes. De består av en matrise med transistorer som blir individuelt programmert med en elektrisk enhet som har mye høyere spenning enn de som normalt blir brukt i digitale kretser. Når kretsen er programmert kan den slettes igjen med å belyse den i kraftig ultrafiolett lys, og derfor har kretsene et ganske karakteristisk vindu av gjennomsiktig kvartsglass rett over silisiumkretsen.

EEPROM (Electrically Eraseable Programmable read-only memory)[rediger | rediger kilde]

En EEPROM er oppbygget og fungerer på samme måte som en EPROM, men bruker ikke ultrafiolett lys for sletting. I stedet brukes en høyere spenning, som enten suppleres eksternt eller genereres internt, til sletting. På grunn av at denne metoden sliter på kretsen så har EEPROM begrenset antall skriveoperasjoner - selv om vi snakker om opp til millioner av operasjoner i moderne kretser.

Se også[rediger | rediger kilde]