Skridulaupbu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skridulaupbu
Skridulaupbu i august 2013.
Informasjon
TypeSelvbetjent
KommuneSkjåk kommune i Oppland fylke
EierDNT Oslo og Omegn
Høyde920 moh.
Geo-koordinater61°54′12″N 7°36′20″Ø
Sengeplasser4
NøkkelDNT-standardnøkkel
BelysningStearinlys
KokingPropan
DrikkevannRauddalsvatnet
Ruter
Slæom-Skridulaupbu
Skridulaupbu-Hjelle
Pollfoss - Skridulaupbu (via)
Skridulaupbu-Grotli
Skridulaupbu-Hjelle (vinter)
Hjemmeside
Kart
Skridulaupbu
61°54′12″N 7°36′20″Ø

Skridulaupbu er en selvbetjent turisthytte ved Rauddalsvatnet i Breheimen nasjonalpark, og ble bygdet på 1950-tallet. Hytta er oppkalt etter fjellet i nord kalt Skridulaupen. Det er nødvendig kjøkkenutstyr og vedovn i den relativt lille tømmerhytta. Til tross for at hytta ligger en dagsmars fra Grotli Høyfjellshotell og Pollfoss hotell, har det helt siden hytta var ny ikke vært særlig flere enn 40-50 overnattinger per år.

Kuriosa[rediger | rediger kilde]

I hyttebøkene tilbake til 1950-tallet kan en lese om forskjellige hendelser og bakgrunnen for hytta. En av årsakene til at hytta ble bygget, var at for skiturister var ruta fra Grotli til Sota Sæter svært lang. Ved etablering av Skridulaupbu ville dette bli mindre av en manndomsprøve. En episode beskrevet er at hytta hadde mange turister samtidig, uten sengeplass til alle, og som har værfaste i påska i flere dager. Det står også om en rednignsaksjon på 50-tallet med omkomne skiturister. Videre står det å lese at en turist foreslår at hytteansvarlig bør få på plass en skomakerlest for å reparere beksømstøvler. Denne står i hytta fremdeles.

I mer moderne tid kan en lese om turister som beklager seg over den strabasiøse turen over til Slæom turisthytte, og at merkingen her er dårlig. Denne turen går over snø og breområder, og spesielt om snøen ligger lenge utpå våren og forsommeren, vil det være et langt parti uten T-varder[1]. I hytteboka har flere laget svært nøyaktige opptegnelser for sin oppfatning av koordinatene langs turen. Imidlertid er merkingen blitt bedre de siste årene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Skridulaupbu til Slæom». Besøkt 6. august 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]