Skjult mønster

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Skjult mønster
Forfatter(e)Bernhard Borge
SjangerRoman; Krim
Utgitt1950
ForlagAschehoug forlag
Sider185

Skjult mønster er en roman av Bernhard Borge, som er pseudonym for forfatteren André Bjerke. Romanen er hans fjerde og siste om psykoanalysen, og den tredje av tre romaner der detektiv-psykologen Kai Bugge er med. I Skjult mønster har Kai Bugge mer en birolle enn i de to tidligere romanene. Forfatteren Tor Edvin Dahl har hevdet at Skjult mønster er verdens beste kriminalroman, og som psykoanalytisk thriller var Bjerke selv mest fornøyd med den.

Handling[rediger | rediger kilde]

På vei til en fjelltur bestemmer Irene Cramer seg for å hoppe av toget mot fjellet, for å ta toget tilbake til Oslo. Ombord etterlater hun sin bagasje og sitt reisefølge, direktør Bjarne Berg-Meier, i uvisshet over hennes handling. Ombord på Oslo-toget møter hun psykologistudenten og vennen Jørgen Skei, en elev av den kjente psykologen Kai Bugge, som hun hadde sett fra motgående tog. Hun forteller den unge psykologistudenten om sine problemer med sin mor, og drømmer som gjør henne gal, og at hun trenger et sted å bo for å få fred med seg selv. Skei tilbyr henne å bo hos ham og hans venner; litteraturviter Kasper Klem, journalisten Egil Strømme og juristen Carl Martin Lyng, i deres hytte i Østmarka, kalt «Tilflukten», mot at hun blir husholder i hytta. Hun takker ja til tilbudet, og også til å bli analysert av Jørgen Skei for å komme ut av sine problemer. Men etter hvert blir dette mer enn den unge studenten kan håndtere. Derfor må læremesteren Kai Bugge rette opp skadene hans student har forårsaket.

Tolkning[rediger | rediger kilde]

I likhet med de tre første romanene av Bernhard Borge, «Nattmennesket», «De dødes tjern» og «Døde menn går i land», kan Skjult mønster sees som et forsvar for psykoanalysen, der man med denne metoden blant annet kan løse kriminalsaker, og hjelpe mennesker med psykologiske problemer ved å studere deres atferdsmønster.