Skjærgårdsjeep

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Skjærgårdsjeep er en åpen båt med styrekonsoll i midten eller ved ripa. Den blir som regel benyttet i lukket farvann og rolig sjø i godvær.

Den er også kjent som en liten «hyttebåt», noen ganger er styreposisjonen med konsollen lukket med et overbygg. Noen har vindskjerm, andre ikke. Det er varianter med to konsoller side om side også. Den er en åpen båt uten fordekk som må tømmes for vann etter regn eller sjøsprøyt. De fleste skjærgårdsjeeper er selvlensende. Båttypen er som regel utstyrt med utenbordsmotor, oftest store og sterke påhengsmotorer.

Bruksområdet for en slik skjærgårdsjeep er bredt, men de er ikke egnet for kjøring i farvann med røft vær og store bølger. De har også høy hastighet ved å ha et halvplanende eller planende skrog. Flere typer er utviklet, men den meste populære er allbruksbåten som er en naken versjon uten tant og fjas som et rent transportsmiddel til ulike formål som på tur med familie ut til skjærene, frakt og fiske.

Den ble forvekslet med de tradisjonelle landstedsbåter i norske omgivelser, men er en videreutvikling med større dimensjoner som er beregnet for store påhengsmotorer. Som med alle moderne båter med utenbordsmotor er den en plattgatter, men uten et speil. Den har også større fribord.