Skjærehastighet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Skjærehastighet eller skjærhastighet er hastigheten det skjæres av spon på et arbeidstykke i en sponskjærende bearbeiding, for eksempel dreiing eller fresing. Vanlig enhet for skjærhastighet er meter per minutt (m/min). Relativbevegelsen mellom verktøyet og arbeidstykket i en sponskjærende prosess fører til at det oppstår en kraft mellom dem. Kraften skyldes arbeidsstykkets motstand mot å bli deformert, samt friksjon mellom verktøyet og arbeidsstykket. Denne kraften kan dekomponeres, slik at man f.eks kan finne hovedskjærekraften.

Dreiing[rediger | rediger kilde]

I en dreieprosess roterer arbeidsstykket, og verktøyet skjærer ved å justere seg i dybden og lengden av arbeidsstykket. Dette gjør at dreiing brukes for å produsere rotasjonssymetriske former. Skjærehastigheten er relativbevegelsen i tangentiell retning. Sammenhengen mellom turtall og skjærehastighet er

der Vc er skjærehastigheten, n er turtallet og D0 er diameteren på arbeidsstykket før dreieoperasjonen. Enheten på skjærehastigheten er oftest oppgitt i meter per minutt, og turtallet i omdreininger per minutt.

Fresing[rediger | rediger kilde]

I en freseprosess roterer og flyttes verktøyet, mens arbeidsstykket står i ro eller har en forholdsvis langsom matingshastighet. Sammenhengen mellom turtall og skjærehastighet for en freseprosess er

der Vc er skjærehastigheten, n er turtallet og D er diameteren på verktøyet. Enheten på skjærehastigheten er oftest oppgitt i meter per minutt, og turtallet i omdreininger per minutt.

Se også[rediger | rediger kilde]