Dreiebenk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Liten metalldreiebenk

En dreiebenk er en verktøymaskin som roterer et emne slik at slipe- eller skjæreverktøy kan brukes til bearbeiding. Det resulterende objektet er symmetrisk rundt rotasjonsaksen. Med tilleggsutstyr kan en også dreie kone objekter og kuler.

Vippedreibenk[rediger | rediger kilde]

Vippedreibenk

Å dreie emner i tre har vært utført i uminnelige tider. En tidlig dreibenk for tre var en vippedreibenk – en snor ble lagt rundt emnet. Denne ble holdt oppe av en bøyelig kvist eller kjepp. Når en trødde ned, roterte emnet. Når en slapp opp roterte emnet tilbake. Dreiestålet ligner på huggjern. Dreiestålet legges mot et anlegg og føres på øyemål for hånd mot emnet. For å oppnå et godt resultat trengs håndlag og trening. Senere ble det utviklet en sveivemekanisme slik at en med et trøbrett holdt et svinghjul i rotasjon. Svinghjult trakk emnet rundt og emnet roterte da hele tiden samme vei. Deretter tok en i bruk elektriske motorer. Fremdeles er det mest vanlig at tredreing skjer på øyemål og for frihånd.

De vanligste materialene for emnet er tre, plast eller metall.

Noen få eksempler på gjenstander som kan produseres: lysestaker, balltre, bordbein, boller, akslinger, skruer, kanonløp, jetmotorakslinger, turbinhus, metalldeler til kikkert, runde kabelkontakter.....

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]