Skipsvraket på Bakklandet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Skipsvraket på Bakklandet er et funn som ble gjort i 2007 på Bakklandet i Trondheim av et stort skip fra slutten av 1700-tallet eller begynnelsen av 1800-tallet. Skipsvraket blir liggende for framtidige utgravninger etter undersøkelsene i oktober-november 2007.[1]

Skipsvraket[rediger | rediger kilde]

I forbindelse med rivningen av Fische-bygningen ble store trerester fra et stort fartøy funnet under utgravningen. Marinarkeolog Fredrik Skoglund ved NTNU Vitenskapsmuseet som ledet de arkeologiske undersøkelsene, mente det var en meget stor skipskonstruksjon med en skrogbredde på cirka 10–12 meter som ble avdekket på Nedre Bakklandet.

Skipets størrelsen kan deretter være på 30–40 meter i lengde og cirka 12 meter i bredde som et seilførende lasteskip. Skoglund tror de har funnet bunnseksjonen av skipet og antok at det har blitt brukt som båtslipp for overhaling av mindre båter i forbindelse med skipsverftet Trondhjems Skipsværft. Dette verftet lå på Nedre Bakklandet på den andre siden av Nidelva mot dagens Bakke bru fra 1779 til 1895. Om skipet har vært bygd ved skipsverftet eller blitt gjenbrukt som båtslipp i 1800-tallet, er dessverre ikke mulig å ha svar på. Bare en liten del av skipet er gravd opp og undersøkt.

Marinarkeologene tok ut trebiter fra skroget og daterte disse til å være fra årene 1797 +/- 2 år, 1795 eller 1799. Skipsvraket kan være fra første halvpart av 1800-tallet. Prøvene viste at treet var furu, som hadde vokst på Trøndelagskysten.

Bakklandet[rediger | rediger kilde]

Etter bybrannen i 1680, ble det vedtatt at brannfarlige aktiviteter måtte flyttes ut av byen Trondheim og over på østsiden av Nidelva. Der på Nedre Bakklandet som bare var en flat strand på midten av 1600-tallet, ble skipsvirksomheter som tjærebreding av skip og båter etablert sammen med kjølhalingsslipp, brabenk (kran) og brygger.

Trondhjems Skipsværft som startet i 1779 av betydningsfulle handelsfolk i Trondheim, Henrik Meincke, Catharina Meincke Lysholm og Peder Falck, ble raskt et av de største foretakene i byen. Det første skipet som ble bygd ved verftet het «Throndhjems Prøve», sjøsatt i 1780. Verftet som fikk en ny oppblomstring fra 1846–1855, omstilte ikke seg til den nye fartøysteknologien med jernkonstruksjoner på slutten av 1800-tallet, og i 1895 ble verftet offisielt avviklet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ NRK

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]