Skathelle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Skathelle er en presisjonsidrett med røtter i Jostedalen i Sogn og Fjordane, der målet er å oppnå poeng og sett ut i fra hvor nære målet man klarer å kaste en steinhelle.

Regler[rediger | rediger kilde]

Skathelle spilles vanligvis som et lagspill med tre kastere på hvert lag, og der to lag konkurrerer i en kamp. Man spiller på en rett bane der det er ca 25 meter mellom to steiner på rundt 3x2 cm kalt for målene. Rundt målene er det gjerne en sirkel med jord/grov sand for å bedre oversikteligheten og gjøre at hellene ikke spretter for mye. Hellene man kaster er naturstein man gjerne hogger til for å bli en effektiv kastehelle. Den bør være flat under, gjerne svakt buet oppå, og ha et godt grep for kastehånden. Vekt og størrelse er valgfri, men å ha styrke til å kaste en større helle er gjerne en fordel. Normalvekt ligger nok i overkant av kiloen, men kan både være lettere og tyngre etter egne preferanser.

De seks kasterne på de to lagene i en kamp kaster annenhver gang mot et av målene. Laget som har hellen som ligger nærmest målet får tildelt 1 poeng. Hvis målet treffes og faller, vil man tildeles 3 poeng hvis dette er det første av de to målene som treffes i et sett, og 2 poeng hvis dette er det andre av de to målene. Poengsummen man tildeles ved slag på de respektive steinene forblir konstant til man begynner et nytt sett. Vinneren av hver runde er pliktig til å kaste først i den neste runden. Hvis flere spillere treffer målet er det det siste slaget som gjelder. Det kreves 5 poeng for å oppnå et sett, men man er også nødt til å lande på akkurat 5 poeng. Det er dermed mulig å oppnå et sett ved å slå målet både frem og tilbake på banen. Slår man derimot målet som gir 3 poeng to ganger på rad, vil man oppnå 6 poeng og dermed være 1 poeng over summen som gir sett. Man nedgraderes da til 1 poeng. Har man f.eks. 4 poeng og slår 3´er-målet, får man 2 poeng over, og er dermed tilbake på 2 poeng. Man har også muligheten til å slå seg opp igjen. Dvs at hvis en fra samme lag slår målet i samme runde som en annen fra det laget har slått seg ned, vil man kansellere ut det forrige slaget og bli stående på summen man hadde fra før. Man kan også velge å stå over å kaste i en runde av taktiske grunner. Første laget som når 5 sett står som vinnere. Lengden på matchene varierer stort ut ifra hvor mange ganger lagene slår seg ned igjen i poengsum.

Mesterskap[rediger | rediger kilde]

Et årlig mesterskap holdes i Dølaheimen i Jostedalen en helg i juli. De siste årene har det ligget mellom 6-10 konkurrerende lag. Man spiller seg videre til dag to og finalene ved å slå ut laget man møter den første dagen. Vinneren og andreplassen blir premiert.

Et mesterskap for kvinner holdes samtidig ved godt nok oppmøte. Her spiller man 3-settsmatcher med en noe kortere bane.

Annet[rediger | rediger kilde]

Det er mulig å kaste Skathelle individuelt.