Skaberakk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hertugene av Bretagne og Bourbon i ridderturnering i 1460-årene på hester med skaberakk. Skaberakkene er dekorert med hertugenes våpen: Bretagnes hermelin (røyskatt) og Bourbons franske liljer.

Et skaberakk er et stort, ofte heraldisk utsmykket hestedekken båret av hester utrustet til strid eller ridderturneringer i middelalderen. Et mindre skaberakk ble fra 1600-tallet lagt under sadelen til kavalerihester, særlig av husarer. Ordet er lånt fra tysk Schabracke[1], som kommer fra fra tyrkisk çaprak («saldekke») gjennom ungarsk csábrák [2][3].

engelsk kalles middelalderens store skaberakk caparison etter fransk caparaçon og spansk caparazón, mens skaberakker brukt i nyere tid på hester for kavaleri- og husarregimenter kalles shabrack eller shabraque.

I nyere tid er ordet shabrack, lånt fra engelsk eller svensk, tatt i bruk innenfor hestesporten om et mindre sadelunderlag som skal beskytte hesten mot gnagsår og sadelen mot hestens svette. Dette er firkantet, i motsetning til en voilock, som er formet etter salen. Shabracker finnes i alle mulige stofftyper og farger, med ulike sømmer og stopping. Shabracker finnes til både sprang-, dressur- og allroundsaler.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «skaberakk - Det Norske Akademis ordbok». www.naob.no (norsk). Besøkt 12. januar 2020. 
  2. ^ Kluge, Friedrich (1989). Etymologisches Wörterbuch der deutschen Sprache (22 utg.). de Gruyter. s. 714. ISBN 3-11-006800-1. 
  3. ^ «Schabracke, die». DWDS – Digitales Wörterbuch der deutschen Sprache (tysk). Besøkt 12. januar 2020. 


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]