Sjøvollen-skipet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Sjøvollen-skipet (også kjent som Sjøvollskipet) er et vrakfunn fra middelalderen funnet i 1960 og utgravet av Universitetets Oldsaksamling i 1964. Det ble oppdaget ved rydding av stranden ved Vollen, Asker kommune. Arne Emil Christiensen ledet utgravningen i 1963-64 som oppdaget at skipet var ikke forlist, men overlatt i fjæra som uttjent.

Etter å ha blitt utgravet og fjernet fra funnstedet kunne man konstatere at skipet var et fraktfartøy, en kystfarer, datert til år 1210 + – 80 år. Det er mulig å rekonstruere utseendet på fartøyet som skal vært cirka 15-18 meter langt og 5 meter bredt med en høyde fra kjøl til reling på ca. 2,5 m. Byggemåten var eik på eik, med jernklink i suen og trenagler i bordganger og spanter. Styrbord side har blitt bevart fra kjøl til reling i midtskipet, 21 bordganger i alt og 17 spant, hele kjølen er bevart. Spantavstanden, dvs. avstanden mellom spantene på innsiden av fartøyet, varierer mellom 35 og 60 cm fra midt til midt. Løse detaljer som var funnet, besto blant annet av tre tverrbjelker, masten har hatt støtte av disse tverrgående bjelker i høyde med 14. og 16. bordgang.

Sjøvollskipet var et bredt og fyldig fraktfartøy bygget for last enn for å seile fort, som hadde en rekke spor etter reparasjon som tyder på at dette hadde vært i bruk i lang tid. Tynne bord er spikret over sprekker, trenagler er reparert med kilder, små plugger av einer erstattet flere klinknagler av jern. Innsiden er temmelig grov bearbeidet i sammenligning med utsiden, tydelige huggmerker er fremdeles mulig å se. Utsiden av bordgangene har blitt glattet, med dekorativ profil langs hvert bord. Det var et handelsfartøy med seilføring fra 1200-tallet som ikke hatt last ombord ettersom det var uttjent og overlatt til sin skjebne.

En modell av Sjøvollskipet er under arbeid hos Norsk Maritimt Museum i våren 2011.

  • Type: Ubestemt, et handelsfartøy
  • Lengde: 15-18 meter
  • Bredde: 5 meter

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Dag Nævestad, «Lokaliserte middelaldervrak i Øst-Norge», Norsk Sjøfartsmuseum Årbok 1998 ISBN 82-90089-59-9

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]