Hopp til innhold

Sjøgris

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sjøgris
Nomenklatur
Scotoplanes
Théel, 1882
Populærnavn
sjøgris
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkePigghuder
KlasseSjøpølser
OrdenElasipodida
FamilieElpidiidae
Økologi
Antall arter: 3
Habitat: hav
Inndelt i

Sjøgris, på latinsk Scotoplanes, stammer fra sjøpølsefamilien og lever på dype havområder i kalde farvann. Dyret er en av elasipodene som ble funnet under en ekspedisjon på 1880-tallet. Elasipode er en type sjøpølse, men med et uvanlig utseende. Ofte er små pupiller og tentakkel-lignende legemer et kjennetegn på en elasipode.

De er som oftest fanget opp ved rundt 1000 meters dyp, men forskere mener at det skal være mulig for sjøgrisen å kunne leve under et enda høyere trykk, på kanskje opptil 3000 meters dyp.

Den lever av organisk avfall og kroppen består stort sett av vann og fordøyelsesorganer. De kan finne på å samle seg i flokker, gjerne opptil 5-600 individer. Scotoplanes beveger seg rundt med noe som minner om bein, fylt med vann. De beveger seg relativt langsomt og finner sin føde rundt på havbunnen. Den gjør ikke noe særlig av seg, og har heller ingen spesielt utmerket form for sosial interaksjon grunnet mangel på hjerne og dyret er tilnærmet blind. Størrelsesmessig er den omtrent som en voksen persons håndflate, men størrelse og form kan variere fra individ til individ.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata