Sitronhai

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sitronhai
Nomenklatur
Negaprion brevirostris
Poey, 1868
Populærnavn
sitronhai
Hører til
Carcharhinidae,
Carcharhiniformes,
haier og skater
Økologi
Habitat: hav
Utbredelse: atlanterhavskysten til Amerika og noen stillehavsøyer

Sitronhai er en art haier. De føder levende unger. Hunnen får mellom 4 og 17 unger annethvert år i varme og grunne laguner. De unge må klare seg selv, og blir på grunt vann i nærheten av mangrover til de blir større. Når de har nådd 1,5 til 2 meters lengde, etter 12-15 år, forlater de grunna og forflytter seg lengre ut. Man vet lite om dette stadiet. Maksimal målt lengde og vekt er 340 cm og 183 kg.

Nyere studier av genetikken kan tyde på at voksne haier reiser flere hundre kilometer for å pare seg, eller at populasjoner som er langt fra hverandre kan ha blitt adskilt nylig. Videre forskning på dette vil være viktig for å forstå sitronhaiens paringsadferd og økologi.

Sitronhaier er et populært valg for studier blant vitenskapsfolk fordi de er lette å få til å overleve i fangenskap, i motsetning til mange andre arter.

Sitronhaien er en av mange haier som lever i dypet, og er en av mange haiarter som føder levende unger. Den har fått navnet fordi når lyset treffer huden dens, får den en gulaktig farge som sitronen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]