Siri Torjesen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Siri Torjesen
Født15. mai 1958 (59 år)
Kristiansand
Beskjeftigelse Sanger
NasjonalitetNorge

Siri Torjesen (født 15. mai 1958 i Kristiansand) er en norsk sopran med et bredt repertoar som spenner fra Bach til samtidsmusikk.[1]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Siri Torjesen gav sin debutkonsert i Oslo i 1988. [1] Hun har en bred internasjonal karriere med fokus på det 20.århundres repertoare. Hennes internasjonale gjennombrudd kom i 1990 med en strålende framføring av Oliver Knussen`s ”Four Poems and an Epigram” ved Verdensmusikkdagene i Oslo, en tolkning som ble radiooverført til en rekke land. Senere har hun tolket samtidsmusikk av ledende komponister over hele Europa og gjort utallige radio- og TV-opptredener, blant hvilke man kan nevne urframføringen av nye verk av Arne Nordheim og Yoritsune Matsudaira ved Nobelkonserten i 1996 med Oslofilharmonien og Askhenazy, og urframføringen av Sven David Sandstrøm´s ”High Mass” med Sveriges Radios Symfoniorkester under Leif Segerstam, som hun har spilt inn med Gewandhausorchester Leipzig og Herbert Blomstedt for Deutsche Grammophon Gesellschaft, utgitt i 2005.

I januar 2006 var hun også en av solistene i den TV-sendte åpningen av Ibsenjubileet.

Siri Torjesen arbeidet i mange år med BIT 20 Ensemble fra Bergen, som hun også har innspilt Arne Nordheims samlede vokale kammermusikk med. Hun arbeider med våre fremste orkestre og festivaler.

I 2000 hadde hun hovedrollen i to nyskrevne operaer som har vært presentert i Oslo og Bergen og i 2001/2002 har hun innspilt Fartein Valens samlede vokalverk med pianisten Håkon Austbø og Bergen Filharmoniske Orkester/Christian Eggen for SIMAX.

Siri har medvirket på to innspillinger som har mottatt Spellemannspris, og har gitt Master Classes i sang i en rekke land.

Siri Torjesen ble utnevnt til ”Årets utøver” av Norsk Komponistforening i 1996 og mottok Oslo Bys Kulturpris i 2000.

Soloalbum[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Notater til CD-en Talking/Singing