Siri Torjesen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Siri Torjesen
Født15. mai 1958Rediger på Wikidata (62 år)
KristiansandRediger på Wikidata
Beskjeftigelse SangerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Siri Torjesen (født 15. mai 1958 i Kristiansand) er en norsk sopran med et bredt repertoar som spenner fra Bach til samtidsmusikk.[1]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Siri Torjesen gav sin debutkonsert i Oslo i 1988.[1] Hun har en bred internasjonal karriere med fokus på det 20.århundres repertoare. Hennes internasjonale gjennombrudd kom i 1990 med en strålende framføring av Oliver Knussen`s ”Four Poems and an Epigram” ved Verdensmusikkdagene i Oslo, en tolkning som ble radiooverført til en rekke land. Senere har hun tolket samtidsmusikk av ledende komponister over hele Europa og gjort utallige radio- og TV-opptredener, blant hvilke man kan nevne urframføringen av nye verk av Arne Nordheim og Yoritsune Matsudaira ved Nobelkonserten i 1996 med Oslofilharmonien og Askhenazy, og urframføringen av Sven David Sandstrøm´s ”High Mass” med Sveriges Radios Symfoniorkester under Leif Segerstam, som hun har spilt inn med Gewandhausorchester Leipzig og Herbert Blomstedt for Deutsche Grammophon Gesellschaft, utgitt i 2005.

I januar 2006 var hun også en av solistene i den TV-sendte åpningen av Ibsenjubileet.

Siri Torjesen arbeidet i mange år med BIT 20 Ensemble fra Bergen, som hun også har innspilt Arne Nordheims samlede vokale kammermusikk med. Hun arbeider med våre fremste orkestre og festivaler.

I 2000 hadde hun hovedrollen i to nyskrevne operaer som har vært presentert i Oslo og Bergen og i 2001/2002 har hun innspilt Fartein Valens samlede vokalverk med pianisten Håkon Austbø og Bergen Filharmoniske Orkester/Christian Eggen for SIMAX.

Siri har medvirket på to innspillinger som har mottatt Spellemannspris, og har gitt Master Classes i sang i en rekke land.

Siri Torjesen ble utnevnt til ”Årets utøver” av Norsk Komponistforening i 1996 og mottok Oslo Bys Kulturpris i 2000.

Soloalbum[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Notater til CD-en Talking/Singing