Sint-Genesius-Rode

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sint-Genesius-Rode
Rhode-Saint-Genèse
Den modernistiske villaen Villa Dirickz (1929) i Sint-Genesius-Rode
LandBelgias flagg Belgia
RegionFlanderns flagg Flandern
ProvinsFlamsk Brabant
DistriktHalle-Vilvoorde
Hovedstadingen
Postnummer1640
Retningsnummer02
Areal22,77 km²
Befolkning17 934 (1. januar 2012 [1])
Bef.tetthet787,62 innb./km²
SpråkFransk, nederlandsk Rediger på Wikidata
Nettside
Posisjonskart
Sint-Genesius-Rode ligger i Belgia
Sint-Genesius-Rode
Sint-Genesius-Rode
Sint-Genesius-Rode (Belgia)
Kart
Sint-Genesius-Rode
50°44′42″N 4°20′47″Ø

Sint-Genesius-Rode (fransk: Rhode-Saint-Genèse) er en kommune i provinsen Flamsk Brabant. Kommunen består av én delkommune: Sint-Genesius-Rode (Rhode-Saint-Genèse). Kommunen er en såkalt fasilitetskommune for fransk, som betyr at kommunen er pålagt å tilby sine minoritetsspråklige innbyggere kommunale tjenester på fransk om ønskelig.

Språkstriden[rediger | rediger kilde]

Sint-Genesius-Rode har historiskt sett vært en del av det nederlandske (brabantske) språkområde. Men på grunn av at kommunen ligger mellom tospråklige, men dog franskdominerte Brussel i nord og fransktalende Vallonia i sør har det med tiden bosatt seg flere fransktalende fra Brussel og Vallonia. Da togforbinndelsen mellom Brussel og Braine-l'Alleud kom ble det enklere å bo i Sint-Genesius-Rode og å jobbe i Brussel, noe som førte til flere tilflyttere, både fra Brussel og Vallonia, men også franskspråklige bureaukrater. At kommunen var blitt en fasilitetskommune gjorde det mulig å flytte dit ute å måtte lære seg nederlandsk.

På slutten av 1900-tallet hadde kommunen et franskspråklig flertall og ble et glo het emne i den belgiske språkstriden. Det fransktalende flertallet ønsker å gjøre kommunen til en del av den tospråklige regionen Brussel og på den måten lage et sammenhengende franskspråklig område mellom Brussel og Vallonia, mens den nederlandsktalende minoriteten ikke ønsker å bli en del av Brussel[2], i frykt for at det skulle føre til en ytligere "forfranskningen" av kommunen og området rundt Brussel.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]